Optrekkend vocht in de schuur? De oorzaak én oplossing

Optrekkend vocht in de schuur is vocht dat omhoog trekt via de muren. Dit kan voor veel ellende zorgen. Het kan bijvoorbeeld schimmel of houtrot veroorzaken.

Vermoed jij last te hebben van optrekkend vocht in de garage of schuur? In deze blog gaan we er dieper op in. Hoe herken je optrekkend vocht in je tuinhuis of schuur? En hoe voorkom je het?

Wat betekent optrekkend vocht in de schuur?

Optrekkend vocht in de schuur komt vaak voor bij oudere gebouwen en schuren. Het is water dat door steen of beton omhoog trekt. Hierdoor worden de muren aan de binnenkant van de schuur nat.

Ook kan optrekkend vocht in de vloer van de schuur ontstaan. Dit komt door vocht dat van onder het huis naar boven kruipt en zich in de vloer ophoopt.

optrekkend vocht in de schuur

Hoe herken je optrekkend vocht in de schuur?

Optrekkend vocht in de schuur is niet altijd meteen met het blote oog te zien. Is het wel zichtbaar, dan kun je er vanuit gaan dat het probleem er al een tijdje is.

Je herkent optrekkend vocht in de schuur aan donkere plekken die aan de onderkant van de muur ontstaan. Ook afbladderende verf, een muffe geur, witte vlekken en schimmelvorming kunnen duiden op optrekkend vocht.

Wat zijn de oorzaken van optrekkend vocht in de schuur?

De oorzaak van optrekkend vocht in de schuur bevindt zich vaak onder de grond: ofwel een te hoge waterstand. Wanneer je muren rechtstreeks in contact komen met het grondwater, trekt het vocht omhoog. De muur zuigt het water als het ware op.

Toch is een hoge waterstand niet de enige oorzaak van optrekkend vocht in de garage of schuur. Het kan ook zo zijn dat vocht in de schuur ontstaat door lekkage, slechte ventilatie of scheuren in het dak.

Optrekkend vocht in de schuur oplossen

Als je last hebt van vocht in de schuur, dan wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. De eerste stap hierin is het vinden van de oorzaak. Lekkageservice Van Gerven kan dit voor je doen door een lekdetectie onderzoek uit te voeren. We gaan dan op zoek naar de oorzaak van de vochtproblemen én lossen het probleem voor je op.

Hoe voorkom je optrekkend vocht in de schuur?

Om optrekkend vocht in de schuur in de toekomst te voorkomen, kun je een aantal dingen doen:

  • Goed ventileren: zet de deuren en ramen van je schuur regelmatig open;
  • Behandel de vloeren en muren van de schuur met een vochtwerende gel;
  • Leg één of meerdere vochtvreters in de schuur. Deze absorberen overtollig vocht.

Meer weten of hulp nodig met een lekkage?

Lekkageservice van Gerven publiceert regelmatig blogs over het voorkomen en oplossen van lekkages en andere vochtproblemen. Heb je vragen? Bel of mail ons dan gerust!

Heb je hulp nodig bij een lekkage? Neem contact met ons op. We komen graag naar je toe om het probleem te verhelpen.

Lekkagemelding

Meld hier je lekkage en Lekkageservice van Gerven laat je weer lachen.

Meld lekkage