Wij ontzorgen je bij een lekkage op zolder

Wij ontzorgen je bij een lekkage op zolder

Neem contact op

Hoe herken je een lekkage op zolder? Zie je schimmelvlekken op het plafond of merk je dat de vloerdelen kromtrekken? Hoewel het niet altijd meteen een lekkage in huis hoeft te zijn, is het van belang om te begrijpen waar deze problemen vandaan komen. Snel handelen is hierbij belangrijk, want hoe langer je wacht, hoe groter het risico op schade wordt. Lees snel verder en ontdek hoe zolderlekkages ontstaan, hoe je ze kunt opsporen en, nog belangrijker, hoe je ze in de toekomst kunt voorkomen.

Hoe ontstaat een lekkage op zolder?

Lekkages op zolder kunnen door verschillende redenen ontstaan. Meestal gebeurt dit doordat water zich ophoopt op het dak, vaak als gevolg van verstopte goten of een slechte afvoer. Dit water druppelt dan de zolder binnen en kan schade aan plafonds, muren en spullen veroorzaken.

Om dit soort lekkages goed aan te pakken en problemen in de toekomst te voorkomen, is het belangrijk om de verschillende oorzaken te begrijpen. Veel voorkomende oorzaken van een lekkage op zolder zijn:

 1. Achterstallig onderhoud: het niet regelmatig controleren en onderhouden van de zolder kan lekkages veroorzaken.
 2. Verstoppingen: verstopte afvoerleidingen kunnen water terug laten stromen, wat uiteindelijk tot een zolderlekkage kan leiden.
 3. Slechte voegen en kitnaden: onjuiste afdichtingen rond ramen, deuren, en dakkapellen kunnen waterinsijpeling mogelijk maken.
 4. Verstopte dakgoten: als dakgoten verstopt raken door vuil, bladeren of ander afval, kan water overstromen en onder de dakbedekking terechtkomen.
 5. Ouderdom en slijtage: na verloop van tijd kunnen dakbedekkingen en afdichtingen verslijten, wat kwetsbare plekken creƫert voor waterinfiltratie.
 6. Weersomstandigheden: zware regenval, sneeuwval of stormen kunnen het dak en de zolder belasten en lekkages veroorzaken. Ook het vallen van takken kan een lekkage veroorzaken.

Lekkage zolder opsporen

In de meeste gevallen ontstaan zolderlekkages op specifieke plaatsen, zoals dakbedekking met scheuren, verstopte dakgoten, slechte afdichting bij dakdoorvoeren en problemen met voegen en kitnaden bij dakkapellen.

Bouwkundig onderzoek en lekdetectie

Als je te maken hebt met een lekkage en de oorzaak niet direct met het blote oog zichtbaar is, dan is het tijd om een expert in te schakelen. Bouwkundig onderzoek en lekdetectie zijn onmisbaar bij het opsporen en oplossen van zolderlekkages. Hier zijn enkele van de technieken die wij gebruiken:

 • Vochtmeting: met een vochtmeting wordt de hoeveelheid vocht in de muur, vloer en in andere materialen gemeten.
 • Infraroodcamera: deze camera onthult warmteverschillen en kan lekkages vinden zonder sloopwerk.
 • Endoscopie: met een flexibele endoscoop kunnen we ontoegankelijke ruimtes inspecteren en zo verborgen lekkages opsporen.
 • Ultrasoonmeting: door geluidsgolven te gebruiken, kunnen specialisten verborgen waterlekkages detecteren.
 • Traceergasdetecting: formeergas wordt gebruikt om lekkages op te sporen door de ontsnapping van gas te meten, wat helpt de ernst van de lekkage vast te stellen
 • Druktest: het verhogen van de druk in het leidingwerk helpt bij het opsporen van lekken.
 • Kleurstoftest: deze methode maakt lekkages zichtbaar in drukloze leidingen door het gebruik van gekleurde vloeistof.
 • Rooktest: rook wordt tegen de buitenkant van het gebouw gespoten om lekken op te sporen.
 • Verkleiningstechniek: minimaliseert problemen door delen van installaties uit te sluiten.
 • Droogtechniek: deze techniek versnelt het herstelproces na lekkages.

Alleen door een bouwkundig onderzoek of lekdetectie, kunnen wij als professionals de oorzaak van de zolderlekkage lokaliseren en de juiste oplossing op maat bieden.

Lekkage zolder voorkomen: 5 tips

Lekkages kunnen aanzienlijke schade veroorzaken, en het herstel ervan vereist vaak gespecialiseerde kennis. Daarom is het verstandig om toekomstige zolderlekkages te voorkomen en de narigheid van schadeherstel te vermijden. Hier zijn enkele tips om lekkage op zolder in de toekomst te voorkomen:

 1. Houd je dakgoten vrij van vuil: vooral in de herfst en winter kunnen bladeren en vuil dakgoten verstoppen, wat zolderlekkages kan veroorzaken.
 2. Regelmatig onderhoud van kitnaden en voegen: zorg ervoor dat alle voegen, kitnaden en afdichtingen rond ramen, deuren en dakkapellen in goede staat zijn. Slechte afdichtingen kunnen waterinsijpeling mogelijk maken.
 3. Inspecteer je zolderdak regelmatig: inspecteer je zolderdak regelmatig, vooral voor en na het regenseizoen. Bekijk je dak op scheuren, ontbrekende dakpannen of beschadigingen en repareer deze tijdig.
 4. Isoleer je zolder: goede isolatie kan condensatie en vochtproblemen verminderen, waardoor het risico op lekkages op zolder of dak kleiner wordt.
 5. Periodieke preventieve inspecties: laat periodiek een specialist inspecties uitvoeren om mogelijke zolderlekkages te identificeren en te voorkomen. Neem vandaag nog contact op voor een afspraak.

Neem contact op met Lekkageservice van Gerven

Zolderlekkages kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, waaronder achterstallig onderhoud, verstoppingen, weersomstandigheden en meer. Heb je het vermoeden dat je last hebt van een lekkage op zolder? Dan is het verstandig om een professional in te schakelen voor bouwkundig onderzoek en lekdetectie.

Lekkageservice van Gerven helpt je bij het detecteren van een lekkage op zolder – neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte via ons contactformulier.

Offerte aanvraag

Lekkagemelding

Meld hier je lekkage en Lekkageservice van Gerven laat je weer lachen.

Offerte aanvragen