Lekkende radiator, wat nu?

Je hebt last van een lekkende radiator, maar hoe los je dat zo snel mogelijk op?  De lekkage kan verschillende oorzaken hebben. We vertellen je waar het aan ligt en hoe je het oplost. Die lekkende radiator is zo gerepareerd, want niemand heeft zin om in de kou te zitten!

Een radiator is een warmtewisselaar. Het wordt gebruikt om warmte uit doorstromend water af te staan aan lucht die langs stroomt. In koude tijden is er daarom niks zo vervelend als een lekkende radiator.

lekkende radiator

Is een lekkende radiator gevaarlijk?

Een lekkende radiator is niet gevaarlijk. In de radiator vindt namelijk geen verbranding plaats. Water is het enige middel dat in de radiator zit. Het is natuurlijk vervelend als het lekt, maar dat zorgt hooguit voor een plasje water onder de radiator. Wat wel gevaarlijk kan zijn, is een Cv-lekkage. De samenkomst van water en elektriciteit kan voor een kortsluiting zorgen. En dat loopt in het ergste geval uit tot een brand. Wij helpen je graag om dit soort gevaarlijke situaties te voorkomen.

Wat is de oorzaak van de lekkage van je verwarming?

Een radiator kan op verschillende plekken lekken. We hebben de meest voorkomende oorzaken van een lekkende radiator voor je op een rijtje gezet:

  • Lekkende radiatorknop
    Komt er water uit de radiatorknop? Of lekt de radiatorknop na dichtdraaien? Vaak is dit een kwestie van de knop opnieuw goed vastdraaien. Doe dit alleen niet zonder goede voorbereiding. Denk bijvoorbeeld aan een oude handdoek en een bakje waar het water in kan lopen.
  • Plasje water onder radiator
    Een plas water onder je radiator is natuurlijk vervelend. Gelukkig los je het gemakkelijk zelf op. Schakel de toevoer uit en zet vervolgens de radiatorkraan of ontluchtingskraan open.
  • Radiator lekt bij koppeling
    In dit geval is het de beste oplossing om de koppeling beter vast te draaien. Maar opnieuw: een goede voorbereiding is het halve werk en denk dus aan een oude handdoek en een bakje.
  • Lekkende radiator door roest
    Roest ontstaat wanneer het ijzer van de radiator in aanraking is gekomen met water en zuurstof. Zodra de radiator lekt, kun je een bakje plaatsen om het water op te vangen. Schakel de toevoer uit en laat al het water uit de radiator lopen. Verwijder daarna de roest. Hier zijn verschillende wondermiddeltjes voor, zoals roestverwijderaars. Dicht daarna de lekkage met afdichtpasta en laat de radiator weer vollopen met water.
  • Radiator lekt bij ontluchter
    Probeer de ontluchter eerst een keer sterker vast te draaien. In het 5-stappenplan hieronder staat hiervoor een uitgebreide voorbereiding uitgeschreven. Werkt dit niet? Dan kan het zijn dat de ontluchter aan vervanging toe is. Niet getreurd, ontluchters kosten vaak maar een paar euro.

In 5 stappen van je lekkende radiator af

Tot nu toe hebben we een aantal van de meest voorkomende oorzaken van een lekkende radiator besproken. Om de kans tot slagen groter te maken, hebben we een handig 5-stappenplan voor je opgesteld.

Stap 1: Draai de verbindingen strak aan
Een lekkage bij de verbindingen van de radiator is soms gemakkelijk op te lossen door met een tang deze verbindingen of koppelingen dicht te draaien. Werkt dat niet? Volg dan de rest van het stappenplan om de lekkage te verhelpen.

Stap 2: Laat de radiator leeglopen
Het is aan te raden om de radiator eerst leeg te laten lopen voordat je reparaties gaat uitvoeren. Dit doe je door de toevoer uit te schakelen en vervolgens de radiatorkraan of ontluchtingskraan te openen. Houd hier ondertussen wel een bakje onder en zorg dat je een oude handdoek in de buurt hebt. Soms kan er namelijk zwart roestwater uit je radiator komen. Het bakje en de handdoek voorkomen dan nare vlekken op je muur of vloer.

Stap 3: Gebruik afdichttape of -pasta
Een lekkende radiatorkraan repareren lukt vaak met afdichttape of -pasta. Over het algemeen verhelpt afdichtpasta de lekkage het beste. De afdichtpasta is een soort vloeibaar metaal die je met handschoenen aanbrengt op de verbindingsstukken. Druk de pasta goed aan en breng de isolatietape aan.

Stap 4: Laat de afdichtpasta drogen
Het is belangrijk om de pasta goed te laten drogen. Als er te snel weer water langs de afdichtpasta loopt, bestaat er een risico op een nieuwe lekkage. Of een probleem dat je niet zelf kunt opknappen. In de meeste gevallen is 24 uur voldoende tijd om de afdichtpasta te laten uitharden.

Stap 5: Vul de radiator opnieuw
Dit is het laatste deel van de reparatie. Let wel goed op of er geen water meer uit de radiatorkraan of de radiator loopt. Is het niet gelukt om de lekkage te verhelpen? Dan komen onze professionele loodgieters graag naar je toe om het samen op te lossen.

lekkage radiator

Heeft de reparatie niet geholpen?

Lekt de radiatorkraan na dichtdraaien nog steeds? Dan is de enige optie de lekkende radiatorkraan vervangen. Zie je water uit de radiatorknop komen? De radiator lekt bij de knop en is na de poging van reparatie aan vervanging toe.

Een lekkende radiator kan voor behoorlijk wat schade zorgen. Denk bijvoorbeeld aan vlekken op je muur of vloer. Het is altijd de vraag of je deze schade via je verzekering vergoed krijgt. In het geval van eigen toedoen of schade door achterstallig onderhoud, heb je meestal pech. De voorwaarden in je verzekeringspolis of een telefoontje met je verzekeraar vertellen je meteen of je de vergoeding krijgt.

Lekdetectie: de beste uitkomst bij lekkages

In het verleden was je bij een lekkage overgeleverd aan een zoektocht vol breek- en hakwerk. Bij veel pech lag je hele woning aan duigen. Gelukkig zijn er momenteel diverse geavanceerde opsporingstechnieken op de markt. Deze technieken zorgen ervoor dat onze experts zonder onnodig breek- en hakwerk een lekkage lokaliseren. De opsporingstechnieken bestaan uit infraroodtechniek, ultrasoonmetingen en endoscopie. Op deze manier wordt de lekkage snel en nauwkeurig opgespoord.

Lekkage? Wij helpen graag!

Wij hebben kennis van alle soorten lekkages en helpen je graag verder met het juiste advies. Wil je meer informatie over lekkages of de lekdetectie? Of lukt het je niet om de lekkage zelf te verhelpen? Neem dan gerust contact met ons op!

Lekkagemelding

Meld hier je lekkage en Lekkageservice van Gerven laat je weer lachen.

Meld lekkage