Sneeuw lekkage

Sneeuw lekkage

Neem contact op

Lekkage door smeltende sneeuw op het dak?

Wakker worden met een pak sneeuw geeft sprookjesachtige plaatjes en een Winterwonderland effect. Maar tijdens de winterperiode kan smeltend ijs, sneeuw en stuifsneeuw ook leiden tot sneeuwlekkage. Hoe dat ontstaat en wat je er tegen kan doen, lees je hier.

Hoe ontstaat sneeuwlekkage?

Wanneer het blijft sneeuwen komt er steeds nieuwe, verse sneeuw bovenop de oude sneeuw te liggen. Hierdoor wordt de onderste laag samengedrukt. Dat is voor een straat of weiland niet erg, maar voor daken van huizen of garages is dat een ander verhaal. Het samendrukken van de sneeuw, zorgt namelijk dat de sneeuw verandert in ijs. Hierdoor wordt het gewicht van de sneeuw steeds zwaarder en ontstaat er een lekkage in je dakgoot door sneeuw.

Wat is jachtsneeuw?

Naast de ‘gewone’ sneeuwlekkage kun je ook nog te maken hebben met een lekkage door stuifsneeuw. Stuifsneeuw is zeer fijne, bijna poederachtige sneeuw (ook wel jachtsneeuw genoemd). Vooral bij windvlagen verplaatst stuifsneeuw zich gemakkelijk in alle richtingen. Hierdoor kom de sneeuw onder dakpannen en ontstaat lekkage. Zolang de temperatuur flink onder het vriespunt blijft, blijft de sneeuw liggen en is er eigenlijk niet zo veel aan de hand.

Maar zodra de temperaturen weer omhoog gaan en de sneeuw of het ijs begint te smelten, kan er lekkage ontstaan. Regenpijpen zijn nog deels bevroren, waardoor het smeltwater niet wegstroomt en het water zich steeds verder ophoopt. Met als gevolg lekkage door dooi.

Hoe kan ik dooischade voorkomen?

De temperaturen stijgen en de winterse wereld smelt. Voordat je het weet ligt je dak vol met smeltwater, kan het niet meer weg en ontstaat er lekkage op zolder door de sneeuw. Waar moet je rekening mee houden? Hier volgen drie dooischade tips.

Tip 1: zorg dat het water op je dak kan weglopen

Lekkage na sneeuw ontstaat vaak wanneer de sneeuw in één keer wegsmelt, terwijl de afvoer van je dakgoot verstopt is. Zorg er daarom voor dat het water op je dak kan weglopen. Ook kan er lekkage bij je dakraam ontstaan door sneeuw. Kijk daarom tijdens de winterperiode regelmatig of het ijs de afvoer of dakgoot niet blokkeert en probeer deze te ontstoppen.

Tip 2: zet je thermostaat ’s nachts niet te laag

Wil jij sneeuwlekkage voor zijn? Zet dan je thermostaat ’s nachts op een iets hogere temperatuur, bijvoorbeeld 15 graden. Op deze manier blijven de leidingen warm genoeg en voorkom je dat er lekkage op het dak ontstaat door sneeuw.

Tip 3: houd zelf je dak in de gaten

Lekkage op het dak door stuifsneeuw ontstaat niet van het ene op het andere moment. De stuifsneeuw hoopt zich op en vormt een soort berg. Houd je dak tussen de sneeuwbuien door daarom goed in de gaten. En voorkom dat er te veel sneeuw ophoopt op bepaalde plekken. Ook kan er lekkage op je dakkapel door sneeuw ontstaan. Is er wel sprake van een ophoping? Schep de sneeuw dan weg. Is het al te laat? Dan is een plat dak lekkage opsporen gelukkig zo gebeurd.

Lekkage door sneeuw: hoe zit dat met verzekering?

Heb jij te maken met een lekkage in huis? Door bijvoorbeeld (stuif)sneeuw, smeltend ijs of vorst? Dan is het goed om te weten dat niet alles onder je verzekering valt. Elk verzekeringsbedrijf stelt andere eisen en heeft eigen voorwaarden als het gaat om schadevergoeding. Precies weten hoe het zit? Neem contact op met je verzekeraar.

Sneeuwlekkage? Lekkageservice is jouw specialist!

Loopt jouw lekkage helemaal uit de hand? Of ontvang je graag deskundig advies van experts die dagelijks te maken hebben met lekkages? Dan staat lekkageservice voor je klaar! Of het nou gaat om lekdetectie of schadeherstel: wij helpen je verder. Neem contact op met een van onze medewerkers.

Offerte aanvraag

Lekkagemelding

Meld hier je lekkage en Lekkageservice van Gerven laat je weer lachen.

Offerte aanvragen