Wat te doen bij een lekkage aan het dak?

Het is belangrijk dat een lekkage aan jouw dak snel verholpen wordt. Doe je dit niet of te laat? Dan heb je kans dat de lekkage vervelende vervolgschade aanricht.

Weet je niet precies wat je moet doen om de lekkage aan jouw dak te herkennen of te verhelpen? Wij helpen je graag.

In deze blog leggen wij uit wat je kunt doen bij een daklekkage.

Voorkom vervolgschade door daklekkage

Een lekkage aan het dak brengt op den duur vervelende vervolgschade met zich mee. Het is daarom belangrijk dat je snel maatregelen neemt om verdere (water)schade te beperken. Hoe sneller jij handelt, hoe groter de kans dat vervolgschade beperkt wordt.

Begin direct met het opvangen van het lekkende water, met emmers of dekens. Zorg er ook voor dat jouw spullen in veiligheid worden gebracht.

Ga vervolgens op zoek naar waar de daklekkage ontstaan is.

Lekkage aan dak herkennen en opsporen

Een lekkage aan het dak herken je aan leksporen op het plafond of langs de muren. Om de lekkage te verhelpen moet je hem eerst opsporen om de locatie te achterhalen.

Dit klinkt misschien makkelijk, maar dit kan een lastige klus zijn. Het water valt namelijk zelden recht naar beneden. In de meeste gevallen heeft het water al heel wat meters afgelegd in jouw dakconstructie.

Meestal ontstaat een daklekkage door gebreken aan het dak. Om de lekkage op te sporen kun je het beste op het dak zelf kijken of er gebreken zijn. Denk hierbij aan kapotte of scheefliggende dakpannen of gebreken aan de schoorsteen. Ook kunnen de gevelaansluiting met de buren of koepel op het dak lekkages veroorzaken.

Let op, dit is niet ongevaarlijk: je werkt namelijk op hoogte. Wij raden daarom aan om een expert in te schakelen om een bouwkundig onderzoek uit te voeren. Deze kan op een veilige manier de daklekkage traceren, en de algehele conditie van jouw dak bepalen. Naast lekdetectie kan Lekkageservice ook een bouwkundig onderzoek voor u uitvoeren om de lekkage op te sporen. Aarzel niet en neem contact met ons op voor meer informatie! 

Lekkage aan een schuin dak zelf oplossen

Een schuin daklekkage kun je het beste door een expert laten verhelpen.

Ben jij een beetje handig en wil eerst zelf proberen om de lekkage te verhelpen? Volg dan het onderstaande stappenplan:

Stap 1: Meld de lekkage aan de verzekering

Zorg ervoor dat jouw opstal- of inboedelverzekeraar op de hoogte wordt gebracht van het lek. De schade aan het dak kan namelijk worden gedekt. Een belangrijke voorwaarde is wel dat het lek buiten jouw schuld om is ontstaan.

Tip: Om achteraf onenigheid met de verzekeraar te voorkomen raden wij aan om foto’s en filmpjes te maken van de lekkage.

Stap 2: Ga het dak op

Controleer of er dakpannen kapot zijn, scheef liggen of zelfs missen.

Als dit zo is, dan is de kans groot dat je de oorzaak van de lekkage hebt gevonden. Repareer de kapotte dakpannen, leg scheve dakpannen recht en plaats een nieuwe dakpan waar nodig.

Heb je je dak grondig onderzocht, maar kun je de oorzaak van je daklekkage niet vinden? Ga dan verder met de volgende stap.

Stap 3: Is zelf repareren geen optie? Schakel een expert in

Is het niet gelukt om de lekkage aan jouw dak op te sporen en/of te verhelpen?

Dan is het verstandig om zo snel mogelijk een professional in te schakelen.

Wat te doen bij een lek aan een plat dak?

Niet alleen schuine, maar ook platte daken kunnen lekken. De grootste veroorzaker van een daklekkage aan platte daken is iets waar je zelf niets aan kunt doen: het weer. Vorst en regenwater hebben veel invloed op de kwaliteit van het dakleer op een plat dak.

Het proces van vriezen en dooien kan zorgen voor scheuren in het dakleer, waardoor een lekkage kan ontstaan. Het is daarom belangrijk dat de waterafvoer optimaal werkt.

Is dit niet het geval? Dan blijft het water na een regenbui op het platte dak staan. Het water kan zich tussen de naden van het dakleer gaan wringen, waar het vervolgens bevriest. Doordat het water bevriest zet het uit en kan een lekkage ontstaan.

Wil jij de lekkage aan een plat dak zelf repareren? Als het gaat om een kleinere lekkage is dit meestal goed mogelijk.

Met speciale reparatiepasta en een reparatiestrook maak je de beschadigde plek weer helemaal waterdicht.

Hulp nodig? Schakel een specialist in

Heb jij hulp nodig bij de lekkage aan jouw schuine of platte dak? Neem contact op.

Onze professionals staan je bij met raad en daad! Wij denken graag met je mee en zorgen dat jouw dak snel lekkagevrij is.

Benieuwd naar hoe je andere lekkages zelf kunt oplossen? Lees dan de blog wat te doen bij een lekkage.

Lekkagemelding

Meld hier je lekkage en Lekkageservice van Gerven laat je weer lachen.

Meld lekkage