Wat is een koudebrug?

Stap 1

Vraag een offerte aan.

Stap 2

Ontvang uw offerte en alle belangrijke informatie binnen 5 minuten per e-mail.

Stap 3

Na akkoord nemen wij contact met u op voor het plannen van een afspraak.

Wat is een koudebrug?

Een koudebrug, ook wel een warmtebrug of thermische brug genoemd, is een verbinding in de buitenschil (gevel, dak of vloer) van een gebouw, waar bovenmatig warmteverlies plaatsvindt. De voornaamste vorm van warmte-uitwisseling in koudebruggen is geleiding. Een koudebrug ontstaat doorgaans door (lokale) slechte thermische isolatie. Een koudebrug verlaagt de isolatiewaarde van gebouwen en is over het algemeen ongewenst.

De isolatieschil van een woning scheidt het binnenklimaat van het buitenklimaat. Koudebruggen ontstaan bij overgangen van goed isolerende constructiedelen met slecht isolerende delen, die de isolatieschil plaatselijk doorbreken en zo een gat creëren in de isolatieschil.

Dit komt typisch voor bij overgangen van een geïsoleerde muur met een vloerconstructie, waarbij de muurisolatie niet overgaat in de vloer en aldus de “koudebrug” ontstaat. Ook bij de overgang van de muur naar ramen, deuren en dergelijke kunnen koudebruggen ontstaan. Bij een koudebrug is er een (ongewenst) versneld warmteverlies, in tegenstelling tot een goed geïsoleerde muur, waar de temperatuur van buiten naar binnen langzaam, lineair stijgt.

Gevolgen van een koudebrug

Koudebruggen veroorzaken plaatselijk een groot warmteverlies, waardoor er meer warmte benodigd is om een ruimte te verwarmen, dan wanneer er een doorlopende isolatieschil aanwezig is. Tevens kan het in de binnenlucht aanwezige vocht condenseren ter plekke van de koudebrug en kunnen er mogelijk vochtproblemen optreden. Het warmteverlies kan berekend worden met de warmtegeleidingscoëfficiënt.

Bestrijden van koudebruggen in constructies

Tijdens de ontwerpfase van een constructie kan een koudebrug vroegtijdig opgemerkt worden door de warmtedistributie in een constructie te analyseren en/of te simuleren. Er kan dan in vroeg stadium een ontwerpaanpassing worden gedaan. Bij reeds gerealiseerde constructies kunnen koudebruggen door middel van thermografie waargenomen worden, omdat de oppervlaktetemperaturen van koudebruggen sterk afwijken ten opzichte van de omgeving. Speciale aandacht moet worden geschonken aan het voorkomen van koudebruggen in de volgende constructies (veel voorkomend koudebruggen): stalen draagdelen, dak-muur, vloer-muur, muur-balkonfundering, muur-kozijn, muur-muur of muur-zonwering.

Wanneer is bouwkundig onderzoek nodig?

Wij adviseren een bouwkundig onderzoek wanneer het gaat om een lekkage ten gevolge van een bouwkundig defect. Oftewel: alle lekkages of klimaatproblemen die niet veroorzaakt worden door een installatieleiding (zoals de water- of gasleiding) of afvoeren.

Een bouwkundig onderzoek is gerelateerd aan vochtproblemen of lekkage. Hierbij worden geen constructieve problemen onderzocht, bijvoorbeeld verzakking.

Met een of meerdere van deze instrumenten sporen we het probleem op en stellen het bouwkundige probleem vast.

Vervolgens maken we een meetrapport op. Hierin staat vermeldt welke technieken zijn gebruikt om de lekkage te traceren, de oorzaak van de lekkage en wordt er een hersteladvies afgegeven.
De rapportage wordt verduidelijkt middels foto’s. Wij sporen uw lekkage snel en doeltreffend op. Hierbij komt geen hak- en breekwerk aan te pas.

In veel gevallen zal een bouwkundig probleem opgelost moeten worden door een aannemer, maar soms kunnen wij zelf de herstelwerkzaamheden uitvoeren. Indien gewenst natuurlijk: bij inplannen van het onderzoek zit u verder nergens aan vast.
Eventuele herstelwerkzaamheden worden niet uitgevoerd tijdens een onderzoek naar de oorzaak van de lekkage.

Anders dan reguliere lekdetectie

Het verschil met een reguliere lekdetectie is dat we bij lekdetectie met name het leidingwerk en afvoeren controleren. Bij bouwkundige onderzoeken voeren we onderzoek uit naar bijvoorbeeld klimaat- en schimmelproblemen, gevels, het dak en kelders.

Wij zijn werkzaam door heel Nederland

Wij zijn in geheel Nederland werkzaam, ook voor de grote bekende verzekeringsmaatschappijen, en zijn daarom altijd snel ter plaatse om een lekkage op te sporen.
De tarieven welke wij hanteren zijn vaste tarieven. De prijzen zijn voor elke regio in Nederland gelijk.

Of een bouwkundig onderzoek door uw verzekering wordt vergoed hangt af van oorzaak van de lekkage en uw polisvoorwaarden. Wij raden u daarom aan om contact met uw verzekering op te nemen wanneer u vragen heeft over de vergoedingen.

Ervaart u problemen? Neem contact op!

Heeft u last van een lekkage? En wilt u weten wat Lekkageservice van Gerven voor u kan betekenen? Vraag direct online een offerte aan of neem contact op.
Ons team van ervaren professionals staat klaar om u van dienst te zijn met een snelle, effectieve lekdetectie en het bieden van een oplossing voor uw lekprobleem.

Wij sporen uw lekkage snel en doeltreffend op.

 

Offerte aanvraag

Herstelpartner van

© 1999 - 2024 Lekkageservice - Algemene voorwaarden - Privacy verklaring - Cookiebeleid -