Koudebrug. Wij halen hem weg.

Koudebrug. Wij halen hem weg.

Neem contact op

Wat is een koudebrug?

Een koudebrug, ook wel een warmtebrug of thermische brug genoemd, is een verbinding in de buitenschil (gevel, dak of vloer) van een gebouw, waar bovenmatig warmteverlies plaatsvindt. De voornaamste vorm van warmte-uitwisseling in koudebruggen is geleiding. Een koudebrug ontstaat doorgaans door (lokale) slechte thermische isolatie. Een koudebrug verlaagt de isolatiewaarde van gebouwen en is over het algemeen ongewenst.

De isolatieschil van een woning scheidt het binnenklimaat van het buitenklimaat. Koudebruggen ontstaan bij overgangen van goed isolerende constructiedelen met slecht isolerende delen, die de isolatieschil plaatselijk doorbreken en zo een gat creëren in de isolatieschil.

Dit komt typisch voor bij overgangen van een geïsoleerde muur met een vloerconstructie, waarbij de muurisolatie niet overgaat in de vloer en aldus de “koudebrug” ontstaat. Ook bij de overgang van de muur naar ramen, deuren en dergelijke kunnen koudebruggen ontstaan. Bij een koudebrug is er een (ongewenst) versneld warmteverlies, in tegenstelling tot een goed geïsoleerde muur, waar de temperatuur van buiten naar binnen langzaam, lineair stijgt.

Gevolgen van een koudebrug

Koudebruggen veroorzaken plaatselijk een groot warmteverlies, waardoor er meer warmte benodigd is om een ruimte te verwarmen, dan wanneer er een doorlopende isolatieschil aanwezig is. Tevens kan het in de binnenlucht aanwezige vocht condenseren ter plekke van de koudebrug en kunnen er mogelijk vochtproblemen optreden. Het warmteverlies kan berekend worden met de warmtegeleidingscoëfficiënt.

Bestrijden van koudebruggen in constructies

Tijdens de ontwerpfase van een constructie kan een koudebrug vroegtijdig opgemerkt worden door de warmtedistributie in een constructie te analyseren en/of te simuleren. Er kan dan in vroeg stadium een ontwerpaanpassing worden gedaan. Bij reeds gerealiseerde constructies kunnen koudebruggen door middel van thermografie waargenomen worden, omdat de oppervlaktetemperaturen van koudebruggen sterk afwijken ten opzichte van de omgeving. Speciale aandacht moet worden geschonken aan het voorkomen van koudebruggen in de volgende constructies (veel voorkomend koudebruggen): stalen draagdelen, dak-muur, vloer-muur, muur-balkonfundering, muur-kozijn, muur-muur of muur-zonwering.

Offerte aanvraag

Lekkagemelding

Meld hier je lekkage en Lekkageservice van Gerven laat je weer lachen.

Offerte aanvragen