Vochtplekken op de muur: hoe ontstaan ze en wat kun je eraan doen?

Vochtplekken op de muur zien er niet alleen lelijk uit, ze zijn ook nog eens slecht voor de gezondheid. Bovendien kunnen ze blijvende schade aan je woning veroorzaken. Het is dus zaak om een vochtplek direct aan te pakken. Maar hoe doe je dat?

In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken van vochtplekken op de muur. Ook krijg je antwoord op een aantal veelgestelde vragen over de behandeling van deze vochtplekken.

Oorzaken van vochtplekken op de muur

Wanneer je vochtplekken op je muur ontdekt, wil je natuurlijk meteen de oorzaak weten. Een vochtplek kan namelijk niet goed verholpen worden als het probleem niet bij de oorzaak wordt aangepakt. De meest voorkomende oorzaken van vochtplekken aan de muur zijn:

  1. Optrekkend vocht dat vanuit de grond in de muur gezogen wordt. Te herkennen aan vochtplekken op grondniveau.
  2. Doorslaand vocht dat van buiten (denk aan regenwater) via kieren of scheuren naar binnen trekt.
  3. Condensatievocht door slechte ventilatie of isolatie.

Vochtplek door lekkage:

Naast bovengenoemde oorzaken kan een vochtplek op de muur ook veroorzaakt worden door een lekkage. Het verraderlijke hieraan is dat het lek zich niet per sé achter de muur hoeft te bevinden. Water kiest altijd de weg van de minste weerstand. Zo kan water dat afkomstig is van een daklekkage, via kieren in de muur terechtkomen.

Vochtplekken muur

Bron van het vochtprobleem aanpakken

Om de bron van het vochtprobleem aan te pakken, adviseren wij altijd om een expert in te schakelen. Optrekkend vocht kan bijvoorbeeld voorkomen worden door de muren te laten injecteren met een vochtwerende gel. Doorslaand vocht kan voorkomen worden door de gevel te impregneren of door deze te schilderen met vochtwerende verf.

Is er een lekkage? Om erger te voorkomen, is het raadzaam om het lek direct op te sporen en te verhelpen. Een professional kan dit in veel gevallen zonder hak- of breekwerk.

Waarom vochtplekken op de muur behandelen

Vocht kan leiden tot schade aan de bouwconstructie van een woning, denk aan het ontstaan van houtrot. Daarnaast kunnen vochtplekken op de muur schadelijk zijn voor de gezondheid. Een vochtige plek is namelijk dé ideale broedplaats voor schimmels. Schimmels in huis kunnen op den duur luchtwegproblemen veroorzaken. Het is dus niet alleen belangrijk om de oorzaak van het vochtprobleem aan te pakken, maar ook om de vochtplekken zelf te verwijderen.

Vochtplekken op de muur verwijderen

Is het probleem door een professional verholpen? Dan kan het zijn dat de vochtplekken na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Dit kan echter lang duren en het gebeurt nooit zonder sporen na te laten. We adviseren daarom om de vochtplekken schoon te maken. Zorg ervoor dat de muur goed droog is voordat je de vochtplekken gaat behandelen.

Vochtplekken op de muur kun je schoonmaken met een spons, water en ontvettingsmiddel of een beetje bleekwater. Is er schimmel ontstaan? Gebruik dan een antischimmelmiddel om de schimmel met een spons te verwijderen. Ventileer de ruimte na de behandeling goed.

Veelgestelde vragen over de behandeling van vochtplekken

Tot slot geven we antwoord op een aantal veelgestelde vragen over de behandeling van vochtplekken op de muur.

Hoe behandel je vochtplekken op de muur?

Zorg ervoor dat de oorzaak van het probleem is opgelost. Maak de vochtplekken vervolgens schoon met water, ontvettingsmiddel en een spons en laat de muur goed drogen. Eventuele schimmel kun je verwijderen met een antischimmelmiddel.

Kun je vochtplekken overschilderen?

Ja, vochtplekken kun je overschilderen. Zorg er wel voor dat de muur schoon en droog is voordat je begint met verven.

Hoe krijg ik een natte muur droog?

Vochtige muren kun je drogen door de ruimte goed te ventileren. Houd ramen en deuren daarom zo veel mogelijk open. Het drogen van een vochtige muur kost tijd. Je kunt het droogproces versnellen met ventilatoren, bouwdrogers en vochtvreters.

Kan een huis instorten door vocht?

Ja, als vocht en schimmel de (houten) constructie van een huis bereiken, is er kans op instorting.

Meer weten?

Heb je nog vragen over vochtplekken op de muur en de behandeling daarvan? Of wil je meer weten over andere vochtplekken in huis? Lees dan onze blog, waarin we je regelmatig informeren over lekkages, vochtproblemen en andere ongemakken.

Is een lekkage de oorzaak van het probleem, maar weet je niet waar het lek zich bevindt? Schakel dan onze lekkageservice in door te bellen naar 040 29 28 170. We helpen je graag met het opsporen van het lek.

Lekkagemelding

Meld hier je lekkage en Lekkageservice van Gerven laat je weer lachen.

Meld lekkage