Wat te doen bij een lekkage?

Een lek is een van de vervelendste dingen die je thuis kan gebeuren.

Weet jij wat te doen bij een lekkage? In deze blog leggen we je uit wat je moet doen in het geval van waterschade, maar ook hoe je een lekkage opspoort en in de toekomst kunt voorkomen.

Wat te doen bij een lekkage: een stappenplan

We hebben op een rijtje gezet wat je allemaal moet doen in het geval van een lekkage. Zo heb je een handig overzicht waarmee je snel het lek kunt verhelpen.

Weet je al waar de lekkage zit? Voor hulp bij een daklekkage lees je onze blog “Wat te doen bij een lekkage aan het dak”. Voor tips bij een lekkage in de badkamer lees je “Wat te doen bij een lekkage in de badkamer”.

Stap 1: Sluit de waterleiding

De eerste stap is altijd het afsluiten van het water. Dit kun je ook doen als je denkt een lekkage te hebben, maar het nog niet zeker weet. Zet voordat je naar bed gaat het water uit en noteer de waterstand. Als de waterstand ’s ochtends is gestegen, is er ergens een lekkage.

Ook als je al zeker weet dat je een lekkage hebt, is het belangrijk om als allereerst het water af te sluiten. Door de watertoevoer te stoppen, wordt de lekkage niet nog erger. Het beste is om het water voor het hele huis af te sluiten totdat je weet waar de lekkage zit.

Stap 2: Schakel de elektriciteit uit

Het uitschakelen van je elektra is niet bij iedere lekkage nodig, maar als er erg veel water ligt, kan het gevaarlijk zijn om actieve stopcontacten in huis te hebben. Let er op dat je de elektriciteit op een veilige manier afsluit.

Is het nat in de buurt van de meterkast? Schakel dan een professional in.

Stap 3: Check de meest bekende daders

Heb je de meest bekende ‘daders’ van een lekkage al gecheckt? Vaak ontstaat er een lekkage bij witgoedproducten zoals de vaatwasser en wasmachine, maar ook kranen en toiletten zijn regelmatig bron van lekkend water. Check de watertoevoer naar deze producten om erachter te komen of het lek zich daar bevindt. Kun je niet direct iets vinden? Ga dan verder met stap 4.

Stap 4: Lekkage opsporen

Nu is het tijd om de lekkage op te sporen. Er zijn helaas verschillende soorten lekkages, die niet allemaal even makkelijk te vinden zijn. In het geval van een leiding die is doorgeboord bij werkzaamheden is het vaak niet zo moeilijk, omdat je weet waar je geboord hebt. In het geval van vochtplekken in de muren is het echter een stuk moeilijker om snel te bepalen waar de lekkage zit.

Meer weten over een waterlekkage opsporen? Je lees het in onze andere blog.

Stap 5: Verwijder al het water

Het klinkt misschien heel logisch, maar het verwijderen van het water dat door de lekkage op de vloer ligt, moet zo snel mogelijk verwijderd worden. Hoe langer het water in je huis zit, hoe meer schade je krijgt.

In het geval van grote overstromingen is het verstandig om een pomp te huren, of een professional in te schakelen. Voor kleinere hoeveelheden water kun je een soort waterstofzuiger gebruiken, die het water opzuigt. Je kunt natuurlijk ook een dweil gebruiken, dat duurt alleen wat langer.

Stap 6: Opdrogen

Misschien nog wel belangrijker dan het verwijderen van het water is het laten opdrogen van je vloer en muren. Gevolgen van een lekkage, zoals schimmel of meeldauw, kunnen al na één tot twee dagen na een overstroming ontstaan. Hoe sneller je huis weer is opgedroogd, hoe minder risico je loopt.

Volg daarom deze stappen:

  1. Laat apparaten en stopcontacten opdrogen in de lucht
  2. Zet alle ramen open, zodat de vochtige lucht het huis uit kan
  3. Natte meubels moeten naar buiten
  4. Natte tapijten en vloerbedekking ook
  5. Controleer je muren: materialen zoals gips die nat zijn, moeten helaas vervangen worden.

De laatste stap is het laten opdrogen van de lucht in huis. Hiervoor kun je Lekkageservice bellen op 040 29 28 170.

water lekkage

Een lekkage in de toekomst voorkomen

Nu weet je wat te doen bij een lekkage, maar je wilt natuurlijk niet dat dit vaker gebeurt. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt zetten zodat je in de toekomst een lekkage kunt voorkomen.

  • Eerst de makkelijkste: controleer een aantal keren per jaar de filters van je wasmachine en vaatwasser. Als de filters van dit soort apparaten te vol zitten, kunnen ze water gaan lekken. Door de filters een paar keer per jaar schoon te maken, voorkom je dat. Zet een terugkerende herinnering in je agenda en je bent er zeker op tijd bij!
  • Maak je dakgoot schoon. In de herfst kunnen bladeren zich opstapelen in je dakgoot, waardoor er een verstopping kan ontstaan. Door af en toe te checken of het water nog gewoon door de goot kan stromen, voorkom je mogelijke waterschade.
  • Check de badkamer. De badkamer is één van de plekken waar het vaakst lekkages ontstaan. Door af en toe de kitranden te controleren en op tijd te vervangen, voorkom je lekkages.
  • Ga je boren in de muur? Zorg dat je van tevoren weet waar je leidingen zitten. Dit kun je controleren met een leidingdetector.

Met deze eenvoudige handelingen kun je veel problemen voorkomen.

Wil je meer weten over lekkages en wat je zelf kunt doen om problemen te voorkomen? Lees dan eens onze andere blogs.

Toch hulp nodig bij het opsporen van je lekkage?

Als je er niet zelf uitkomt, kun je altijd nog onze lekkageservice inschakelen. Onze professionals sporen je lekkage op zonder hak- of breekwerk, waardoor de overlast en de kosten meevallen. We sporen niet alleen lekkages op, we helpen ook bij het herstel en bij het opdrogen van de woning. Neem contact met ons op als je hulp nodig hebt!

Lekkagemelding

Meld hier je lekkage en Lekkageservice van Gerven laat je weer lachen.

Meld lekkage

© 2019 Lekkageservice - Algemene voorwaarden - Privacy verklaring