Wat is een koudebrug en wat kun je eraan doen?

Wat is een koudebrug?

Een koudebrug is een overgang van een goed geïsoleerd naar een slecht geïsoleerd gebied in een woning. Een koudebrug veroorzaakt een energielek: er gaat warmte verloren en door condensatie kunnen er vochtproblemen ontstaan (schimmel!). Door isolatie zorg je als het ware voor een beschermende laag rondom het binnenklimaat. Een koudebrug is als een gapend gat in die laag en dat gaat ten koste van je wooncomfort.

Hoe werkt een koudebrug?

Een koudebrug ontstaat als thermische isolatie ontbreekt of niet goed op elkaar aansluit. In met name oudere woningen zijn koudebruggen een probleem, bijvoorbeeld door raamkozijnen zonder thermische onderbreking, een buitenmuur die rechtstreeks in contact staat met vloerplaten, of door het ontbreken van spouwmuurisolatie. Ook rolluiken vormen een risico, want daar komt vaak tocht doorheen.

Welke problemen ontstaan er door een koudebrug?

Koudebruggen brengen behoorlijk wat ongemak met zich mee. Er zijn twee belangrijke problemen die ontstaan door een koudebrug:

  1. Energieverlies: warme binnenlucht koelt af en warmte stroomt ook rechtsreeks door de koudebrug naar buiten. Om het binnenklimaat comfortabel te houden, moet je dus meer stoken. Let op: het energieverlies kan oplopen tot maar liefst 20%!
  2. Vochtproblemen: waar warme damp in contact komt met kou, ontstaat condens. Condens kan leiden tot vochtplekken uiteindelijk tot schimmel en geuroverlast. Dat is schadelijk voor de woning, onder meer omdat materialen kunnen gaan rotten en isolatie aanzienlijk minder gaat presteren. Nog belangrijker is de schade voor je gezondheid. Vooral mensen met een kwetsbaar immuunsysteem of luchtwegproblemen lopen risico.

warmtescan koudebrug huis

Bron: Isolatieprijs.nl

Hoe kun je een koudebrug voorkomen?

Een koudebrug ontstaat daar waar isolatie onderbroken wordt. De oplossing ligt dus voor de hand: zorg ervoor dat de isolatielaag van de woning volledig dekkend is. Muur- en vloerisolatie moeten op elkaar aansluiten en ook ramen en deuren moeten de kou zorgvuldig buitensluiten. Ook spouwmuurisolatie biedt uitkomst, vooral bij oudere, slecht geïsoleerde woningen.

Wat kun je zelf doen?

Schrik je maandelijks van de energierekening? Voel je letterlijk koude lucht stromen? Geen reden om bij de pakken neer te zitten, er zijn verschillende oplossingen tegen een koudebrug. Daarvoor kun je natuurlijk altijd een expert inschakelen, maar er zijn ook dingen die je makkelijk zelf kunt doen. Wie weet kun je met een kleine ingreep een koudebrug onderbreking realiseren.

Testen is bijvoorbeeld eenvoudig: leg je hand op de plek waar je denkt dat er sprake is van een koudebrug. Wrijf op en neer en voel of je temperatuurverschillen ervaart. Zo ja, dan heeft het er alle schijn van dat je op een koudebrug bent gestuit. Lukt het niet om zo een koudebrug op te sporen? Overweeg dan om een warmteverliesmeter aan te schaffen. Daarmee zie je precies waar warmteverlies plaatsvindt. Handig om de hele woning te onderzoeken, zodat je alle koudebruggen in één keer in kaart kunt brengen.

warmteverliesmeter

Bron: Praxis.nl

Hoe kun je een koudebrug oplossen?

Koudebruggen bestaan in allerlei vormen en afmetingen. Soms volstaat het om zelf isolatiemateriaal of isolatietape aan te brengen. Een eenvoudige tochtstrip kan een groot effect hebben op je wooncomfort. Vaak is er al de nodige winst te behalen door alle naden en kieren een keer na te lopen. Het wordt een ander verhaal als er een probleem zit in de constructie, bijvoorbeeld vloerplaten die doorlopen in de buitenmuur. Dan is het beter om er een specialist bij te halen. Een specialist kan een bouwkundig onderzoek uitvoeren om het probleem te traceren en op te lossen.

Koudebrug spouwmuur

Een ander veelvoorkomend probleem is vervuiling van de spouwmuur door puin en metselresten. Daar kun je niet zo makkelijk bij en ook dan is het beter om een professional in te schakelen.

Wat de oplossing ook is: een koudebrug heeft altijd te maken met de isolatielaag van je woning. Alles wat daarmee gebeurt, heeft direct effect op je energieverbruik en je leefplezier. Aanpassingen moet dus altijd zorgvuldig gebeuren.

Ga gerust aan de slag met wat je zelf makkelijk kunt doen, maar laat het vakwerk over aan de vakman.

Heb je behoefte aan professionele ondersteuning? Lekkageservice Van Gerven laat je niet in de kou staan. Neem contact op voor het opsporen en oplossen van koudebruggen.

Lekkagemelding

Meld hier je lekkage en Lekkageservice van Gerven laat je weer lachen.

Meld lekkage

© 2019 Lekkageservice - Algemene voorwaarden - Privacy verklaring