Plafond herstellen na waterschade

Wanneer je te maken hebt met een waterschade ten gevolge van een lekkage in het plafond, dan heb je waarschijnlijk zichtbare schade aan het plafond opgelopen. Vochtplekken uiten zich in de meeste gevallen door bruine vlekken en oneffenheden op het oppervlak. Wanneer het plafond gestukt of gespoten is, is de kans groot dat deze laag op plekken los gebladerd is. Dit ontsiert de ruimte aanzienlijk en het is daarom raadzaam om het plafond te herstellen na waterschade.

Voordat je het plafond gaat herstellen​

Voordat je gaat nadenken over het plafond herstellen na waterschade, dien je eerst het lek op te sporen en te repareren. Het heeft immers geen zin om de schade aan te pakken terwijl de bron nog actief is. Echter niet elk lek is even makkelijk te vinden. Zo kan de oorzaak vanuit het dak komen door bijvoorbeeld een missende dakpan, maar ook vanuit de leidingen in het plafond. In dat laatste geval kan het lek niet opgespoord worden met het blote oog. Door middel van goede lekdetectie kan de oorzaak en locatie van een lek bepaald worden, waarna de reparatie plaats kan vinden.

Lees meer over lekdetectie en wat onze specialisten voor jou kunnen betekenen.

Plafond herstellen na waterschade: wat te doen?​

Zodra het lek opgespoord en gerepareerd is kan de schade hersteld worden. In sommige gevallen, zoals bij een lekkage aan een leiding in de constructie van de woning, zal er wat sloopwerk aan te pas komen. Bij zulke lekkages zijn de reparaties niet altijd zelf uit te voeren. Echter bij een lekkage die makkelijk verholpen kan worden zonder breekschade, zoals door het terugzetten van een losgewaaide dakpan, is de waterschade makkelijker te herstellen.

Een eerste stap in dit proces is geduld. Je moet eerst wachten tot het lek volledig droog is. Zodra dit het geval is kun je de aangedane plek en het plafond er omheen voorzichtig afborstelen met warm water en eventueel wat ontvetter. Voordat je kunt beginnen met verven, moeten eerst alle oneffenheden weggewerkt worden. Gaten dienen opgevuld te worden en maak alle ruwe of oneven plekjes mooi glad.

Hierna kun je gaan verven. Zorg allereerst dat de ruimte goed geventileerd is om de schadelijke dampen van de verf af te voeren. Plak de grond en andere omliggende dingen af en draag een veiligheidsbril (je gaat namelijk iets verven wat zich boven je bevindt en je wilt geen spetters in je ogen krijgen). Wanneer je ook een veilige trap hebt ben je er helemaal klaar voor. Gebruik isolerende voorstrijk op de bruine vlekken om ervoor te zorgen dat de vlekken niet door de verf heen schijnen. Zodra de laatste verflaag er op zit ben je klaar met het plafond herstellen na waterschade.

Hulp bij plafond herstel na waterschade

Als je jouw lekdetectie en/of –reparatie laat uitvoeren door Lekkageservice van Gerven dan nemen wij graag het herstel op ons. Je hoeft in zo’n geval dus helemaal niks te doen en wij regelen alle stappen van het proces voor je.

Lekkagemelding

Meld hier je lekkage en Lekkageservice van Gerven laat je weer lachen.

Meld lekkage