Optrekkend vocht in de vloer behandelen

Heb je last van optrekkend vocht in de vloer? Dan heb je een serieus probleem. Veel vocht in de vloer veroorzaakt namelijk een te hoge luchtvochtigheid in huis, wat kan leiden tot schade aan de inboedel, de woning en de gezondheid. Bij Lekkageservice van Gerven krijgen we regelmatig vragen over de behandeling van optrekkend vocht. In deze blog beantwoorden we daarom een aantal veelgestelde vragen. We leggen uit hoe je optrekkend vocht in de vloer kunt herkennen, wat de oorzaken zijn en hoe je het kunt behandelen.

Wat is optrekkend vocht in de vloer?

Optrekkend of opstijgend vocht is water dat vanuit de grond door poreuze materialen, zoals hout of beton, omhoog trekt. Hierdoor ontstaan er vochtproblemen in de vloer. Hoewel er in nieuwere woningen ook sprake kan zijn van optrekkend vocht in de vloer, komen de problemen het meeste voor in oudere woningen. In woningen die gebouwd zijn voor 1970 ontbreekt vaak een waterkering die ervoor zorgt dat vocht niet in de vloer kan trekken.

Optrekkend vocht vloer

Hoe herken je optrekkend vocht in de vloer?

Optrekkend vocht zie je vaak in de vloer van de schuur en in de vloer van de begane grond van een woning. Het is minder goed zichtbaar dan optrekkend vocht in de muur. Toch zijn er duidelijke signalen waaraan je optrekkend vocht in de vloer kunt herkennen:

  • Klamme of vochtige vloerbedekking
  • Vloerbedekking die opbolt
  • Schimmelvorming op de vloer
  • Witte vlekken of zoutkringen op de vloer
  • Oneffenheden op het laminaat of de houten vloer

Twijfel je of er sprake is van een vochtprobleem in de vloer? Schakel dan de hulp in van een deskundige.

Kan optrekkend vocht kwaad?

Vochtproblemen zijn altijd vervelend. En ook optrekkend vocht in de vloer is een groot probleem. Is een vloer verzadigd met vocht, dan zal het water een uitweg zoeken en is de kans groot dat de muren van de woning en de inboedel worden aangetast. Bovendien is er kans op schimmelvorming. Schimmel in huis kan ernstige luchtwegproblemen, zoals benauwdheid en allergieën, veroorzaken. Houd er rekening mee dat optrekkend vocht zelfs door een betonnen en houten vloer kan komen.

Wat zijn de oorzaken van optrekkend vocht?

Het is dus belangrijk om optrekkend vocht in de vloer direct aan te pakken. Hiervoor moet je natuurlijk weten wat de oorzaak is van het probleem. Er zijn drie veelvoorkomende oorzaken: een vochtige kruipruimte, een hoog grondwaterpeil en een lekkage.

Vochtige kruipruimte:

Kelders en kruipruimtes zijn vaak zeer vochtig. Niet zo gek, deze ruimtes liggen vaak dicht bij het grondwater. Bovendien kan er nauwelijks geventileerd worden, waardoor er condensatievocht ontstaat. Wanneer de plafonds van een kelder of kruipruimte vochtig worden, kan vocht naar de vloer van de begane grond trekken.

Hoog grondwaterpeil:

Woningen die gebouwd zijn in een gebied met een hoog grondwaterpeil zijn vaak gevoeliger voor vochtproblemen. Het grondwater komt dan, via de fundering, door de vloer.

Lekkage:

De laatste veelvoorkomende oorzaak van optrekkend vocht in de vloer is een lekkage, bijvoorbeeld aan de vloerverwarming. De buizen van de vloerverwarming kunnen beschadigd raken en gaan lekken. Hierdoor kan de vloer vochtig worden. Ook de buizen van de waterleiding of de riolering kunnen de oorzaak zijn van een lekkage.

Tip: lees hoe je een lekkage aan de vloerverwarming kunt herkennen.

Wat te doen tegen opstijgend of optrekkend vocht in de vloer?

Heb je optrekkend vocht in de vloer ontdekt? Dan wil je natuurlijk weten wat je eraan kunt doen. Gelukkig is optrekkend vocht, afhankelijk van de oorzaak, goed te behandelen.

De behandeling begint altijd met het reinigen van de vloer om vuil en schimmels te verwijderen. Gebruik hiervoor een mengsel van water en ontsmettingsmiddel of een beetje bleekwater. Eventuele schimmel verwijder je met een antischimmelreiniger en een sponsje.

Na het reinigen is het van belang om de vloer te laten drogen. Dit kun je doen door goed te ventileren. Is er sprake van ernstige vochtverzadiging? Maak dan gebruik van een ontvochtiger en een vloerventilator, zodat het vocht sneller kan verdampen. Op deze manier kun je zelfs vocht uit een betonvloer halen na een lekkage. Het is raadzaam om de betonnen vloer na het drogen te sealen om de vloer te beschermen tegen vocht.

Hoe voorkom je optrekkend vocht?

Is het optrekkend vocht verdwenen? Dan is het van belang om de bron van het probleem aan te pakken. Doe je dit niet, dan wordt het letterlijk een gevalletje ‘dweilen met de kraan open’. Optrekkend vocht in de vloer kan voorkomen worden door de muren te injecteren met vochtwerende gel. Zo kan het vloervocht niet naar boven langs de muren opstijgen. Daarnaast kan er in de kelder of kruipruimte een drainage worden aangelegd om water af te voeren. Het is wel verstandig om de kelder of kruipruimte vervolgens waterdicht te maken met een coating.

Meer weten of hulp nodig? Neem contact op

Wil je meer weten over optrekkend vocht in de vloer of over andere vochtproblemen, zoals een vochtplek op een pvc vloer verwijderen? Lees dan onze blog. Hierin behandelen we regelmatig interessante weetjes en behandelmethodes. Heb je hulp nodig bij een lekkage? Neem dan contact met ons op.

Lekkagemelding

Meld hier je lekkage en Lekkageservice van Gerven laat je weer lachen.

Meld lekkage