Mijn Cv-ketel lekt water, gevaarlijk?

Help! Mijn Cv-ketel lekt water, is dat gevaarlijk? Een Cv-ketel zorgt ervoor dat u lekker warm kunt douchen en tijdens de koude winterdagen aangenaam op uw bank kunt zitten. Maar nu begint uw Cv-ketel ineens te lekken… U vraagt zich af of dit gevaarlijk is en wat u nu moet doen. Wij helpen u verder en geven u antwoord op de vraag of een lekkende Cv-ketel gevaarlijk is.

Hoe weet ik of mijn Cv-ketel lekt?

Een lekkage van uw Cv-ketel is erg vervelend. Uw verwarming kan uitvallen, er kan waterschade ontstaan en het is zelfs mogelijk dat het gevaarlijk wordt voor uw gezondheid. Het is dus belangrijk om een lekkage snel te repareren. Maar hoe weet u of uw Cv-ketel lekt? Wij leggen het uit.

Wist u dat een Cv-ketel alleen lekt bij warm water? Dit komt door de druk die warm water met zich meebrengt. Als er water lekt uit de Cv-ketel, hoort u om de zoveel seconden een druppel vallen. Vaak ziet u dan ook wat aanslag op of rond de ontluchter. Een ontluchter helpt de lucht uit een leiding te ontsnappen. Zodra de Cv-ketel lekt aan de onderkant, weet u dat er iets niet goed zit. Bij een lek aan de onderkant is er meestal sprake van een kapotte ontluchter.

Moet u uw Cv-ketel de laatste tijd ineens vaker bijvullen? Dat kan ook een teken zijn van een lekkende Cv-ketel. Als u alleen een dun straaltje warm water uit de kraan krijgt of u krijgt het huis niet warm terwijl de verwarming helemaal open staat, dan moeten er ook belletjes gaan rinkelen. Een specialist laten langskomen is in deze gevallen geen overbodige luxe.

Naast waterlekkage, kan er bij je Cv ook een gaslek ontstaan. Uw Vv-ketel lekt gas, en gelukkig kunt u dat signaleren door goed te ruiken. In Nederland wordt een geurstofje toegevoegd aan gas, zodat een gaslucht herkennen bij een lekkage makkelijker is. Het gaat bij Cv-ketels om een kleurloos gas met een zwavelachtige geur. Daarnaast hoort u vaak een sissend geluid, door de grote druk die het gas met zich meebrengt tijdens het ’ontsnappen’. Of u ziet een verkleuring of droogte op de gasleiding. Ook een onverwachte hoge gasrekening kan een signaal zijn dat er iets mis is.

Heeft u een verwarming die lekt? Dan zit het lek waarschijnlijk niet in de Cv-ketel, maar in een lekkende radiator.

 

Is een lekkende Cv-ketel gevaarlijk?

Uw Cv-ketel lekt water: gevaarlijk voor u en uw huisgenoten? Een lekkende Cv-ketel op zichzelf is niet super gevaarlijk. Het is natuurlijk niet fijn, maar het is niet zo dat u op stel en sprong uw spullen moet pakken om uw huis te verlaten. Maar door het lek kunnen wel heel gevaarlijke situaties ontstaan. Water en elektriciteit zijn namelijk geen goede combinatie. Zodra deze twee met elkaar in contact komen, kan kortsluiting ontstaan. En dat kan weer leiden tot brand. Het is dus belangrijk om na het ontdekken van een lek, snel te handelen!

‘Mijn Cv-ketel lekt water, daar ga ik nog wel een keer wat mee doen’, is wat ons betreft dus geen goede insteek. Want een Cv-ketel die water lekt, is niet direct gevaarlijk, maar kan wel veel schade én gevaarlijke situaties opleveren. Rondom de ketel met dichtbij liggende elektriciteit en voor uzelf.

Niet te vergeten: er kan ook sprake zijn van een gaslek. En dát is wel sneller een probleem. Een gaslek ontstaat vaak als gevolg van slijtage, zo kan er een scheurtje ontstaan in een oude leiding. Er komt een geur- en kleurloos gas vrij genaamd koolmonoxide wat erg schadelijk is voor uw gezondheid. Als u het gas inademt, kunt u er hoofdpijn van krijgen. Ook veroorzaakt koolmonoxide vaak een misselijk gevoel.

Het komt gelukkig niet vaak voor. Maar als de Cv-ketel niet goed wordt onderhouden en er een lek ontstaat, dan is een mogelijk gevolg brand of een ontploffing. Wanneer de waterdruk te hoog is en het zeer hete rookgas gaat lekken in het expansievat, kan deze ontploffen.

Waarom lekt de Cv-ketel?

De oorzaak van een lekkende Cv-ketel is vaak een te hoge druk in de ketel. De waterdruk in de ketel moet tussen 1,2 en 1,8 bar zijn. Bij het opwarmen van het water wordt de druk hoger. Omdat deze niet té hoog mag worden, is er als beveiliging een overstortventiel gemonteerd. Het overstortventiel, ook wel veiligheidsventiel genoemd, laat het overbodige water via een slang ontsnappen.

Is de waterdruk veel te hoog of heeft u te maken met een kapotte waterslang? Dan kan het zijn dat uw expansievat kapot is. Het expansievat, ook bekend als een drukvat, vangt de drukverschillen op die ontstaan doordat water uitzet of krimpt. Als het expansievat kapot gaat, merkt u dat door een kapotte of losgeraakte slang: deze zorgt voor een lekkage van uw Cv-ketel. Soms is de lekkage zo groot dat we het niet gek vinden dat u uzelf afvraagt: hoeveel water lekt een Cv-ketel eigenlijk?

Iedere Cv-ketel heeft zo’n expansievat. In dit drukvat zit al het water van de Cv-ketel. Als er sprake is van een lekkage dan is de waterdruk boven de 2 bar. Vanaf dit moment lekt de Cv-ketel water. Hoeveel water de Cv-ketel daadwerkelijk lekt, verschilt per ketel. Daarnaast hangt het er natuurlijk ook van af hoe snel u erbij bent.

Wat te doen bij een lekkende ketel?

Heeft u het gevoel dat uw Cv-ketel lekt met water? Niet twijfelen! Bel meteen een monteur om u verder te helpen met het probleem. Een reparatiebeurt kan nooit kwaad. Wilt u de lekkage zelf opsporen? Dat kan natuurlijk ook. Maar is de lekkage zo erg dat er vochtige plekken ontstaan? Laat er dan zo snel mogelijk een erkend Cv-installateur naar kijken. Want dan kan het probleem niet van buitenaf worden verholpen. Lekkageservice van Gerven staat graag voor u klaar om het lek op te sporen.

Gespecialiseerde monteurs kunnen binnen no time de Cv lekkage opsporen. Blijkt naar aanleiding van de inspectie inderdaad dat er een lekkage in de Cv-ketel zit? Wacht dan niet met het verhelpen van het probleem. Ga niet zelf aan de slag met de reparatie, maar laat dit ook over aan een specialist. Op deze manier weet u namelijk zeker dat het lek op de juiste manier gedicht wordt. Zo voorkomt u dat u over twee weken weer een lek in uw Cv-ketel heeft.

Oorzaak van een lekkende Cv-ketel

Een Cv-ketel kan op verschillende plaatsen lekken en iedere plek heeft zo weer zijn eigen oorzaak. We hebben de meest voorkomende oorzaken van een lekkende Cv-ketel op een rijtje gezet:

  1. Lekkage Cv-ketel bij expansievat

Zoals eerder aangegeven, kan er een lekkage ontstaan doordat het expansievat een kapotte slang bevat. Door de kapotte slang komt er langzamerhand steeds meer water vrij en ontstaat een lekkage.

  1. Lekkende kraan Cv-ketel

Een lekkende vulkraan is meestal erg onschuldig, maar niet minder vervelend. Na het bijvullen van de ketel laten mensen de vulslang soms zitten en vergeten ze de kraan dicht te draaien. Door ouderdom, slijtage of gewoon na verloop van tijd kan deze kraan gaan lekken.

  1. Lekkende Cv-ketel koppeling

Wanneer een koppeling in uw Cv-ketel bruin of groen is uitgeslagen, betekent dat roest. En roest ontstaat door water. Waarschijnlijk zit de koppeling niet goed vast of is hij kapot. Probeer eerst eens de lekkende koppeling vast te draaien. Gaat het niet? Vervang hem dan om (een nog grotere) lekkage te voorkomen.

  1. De Cv-ketel lekt bij de ontluchter

Uw Cv-ketel lekt aan de onderkant? Dan is waarschijnlijk de ontluchter kapot. Hier is niks aan te doen, de enige oplossing is een nieuwe ontluchter plaatsen. Doet u dit niet, dan blijft het water door druppelen en wordt de lekkage erger.

  1. Cv-ketel lekt condenswater

De afvoerbuis is bedoeld om condenswater af te voeren. Zodra deze is verstopt, kan het condenswater geen kant op. Het water gaat op zoek naar een plek met de minste weerstand en zo ontstaat er een lek.

Hoe kan ik de lekkage van een Cv-ketel voorkomen?

Regelmatig CV-ketelonderhoud is dé oplossing om te voorkomen dat uw Cv-ketel gaat lekken. Doordat de cv-ketel regelmatig wordt gecontroleerd en schoongemaakt, is de kans op lekken vele malen kleiner. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt de ketel niet alleen gecontroleerd en schoongemaakt, ook worden er een paar testjes gedaan om te kijken hoe hoog de waterdruk is.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals het spreekwoord luidt: voorkomen is beter dan genezen. Waarom afwachten tot een probleem als u het ook kan voorkomen? Wij hopen u een duidelijk antwoord te hebben gegeven op de vraag: Mijn Cv-ketel lekt water, is dat gevaarlijk?

De hulp van een specialist is onmisbaar! Daarom komen de vakkundige medewerkers van Lekkageservice graag bij u langs.

Vraag online een offerte aan voor lekdetectie of neem contact met ons op!

 

Herstelpartner van

© 1999 - 2024 Lekkageservice - Algemene voorwaarden - Privacy verklaring - Cookiebeleid -