Gaslek in huis? Dit zijn de symptomen

Ieder jaar opnieuw worden honderden mensen getroffen door een koolmonoxidevergiftiging. De oorzaak is vaak een beschadiging van een gasslang of gasleiding.

En dat brengt risico’s met zich mee, want een gaslek in huis is bijzonder gevaarlijk.

Gaslucht herkennen

Hoe weet je nu of er sprake is van een gaslek? Gaslucht herkennen is gelukkig relatief eenvoudig.Dat begint bij het gehoor, want ontsnappend gas maakt een sissend geluid.

Bovendien heeft gas een heel kenmerkende, penetrante geur. Dat is bewust: gas is van zichzelf geurloos en kleurloos, dus als je het ruikt weet je meteen dat er een gaslek is.

Hoe ruikt gas?

Aardgas wordt gewonnen met een boorinstallatie. Door natuurlijke druk wordt het gas naar boven geleid. Daar wordt het aardgas gezuiverd van onder meer aardgascondensaat, water en zwavelwaterstof (ook wel bekend als ‘de geur van rotte eieren’).

Het resultaat is het bekende geurloze gas dat al decennialang de meest gebruikte bron voor verwarming is in Nederland. Om gaslucht tijdig te kunnen herkennen wordt er tetrahydrothiofeen aan toegevoegd en dat veroorzaakt die typische ‘gaslucht’.

Weetje: ‘onze’ gasgeur is typisch Nederlands; in België en Duitsland gebruiken ze andere stoffen om gas een geur te geven.

Wat zijn de symptomen van een gaslek?

Een gaslek heeft effect op zowel de leefomgeving als op gezondheid. Hoor je een sissend geluid of ruik je die typerende geur van gas? Herken je dus de symptomen van een gaslek?

Kom dan meteen in actie en houd daarbij de volgende drie stappen in gedachten:

  • Sluit het gas af bij de hoofdkraan
  • Zet ramen en deuren open
  • Gebruik geen vuur of elektriciteit

Zo zorg je voor veiligheid en daar begint natuurlijk alles mee.

Vervolgens is het tijd om een vakman in te schakelen, want een gaslek in huis vraagt om een professionele oplossing. Schakel Lekkageservice Van Gerven in voor het opsporen en repareren van een gaslek.

Wat doet gaslucht met je?

Een koolmonoxidevergiftiging is vanzelfsprekend ongezond, maar wat betekent dat nou precies? Wat doet gaslucht met je?

De effecten zijn persoonlijk en mede afhankelijk van de mate van blootstelling. Vaak begint het met hoofdpijn, misselijkheid, een grieperig gevoel en soms braken. Dat is tricky, want iedereen voelt zich weleens ziek. Het kan zomaar gebeuren dat een gaslek daarom niet direct wordt opgemerkt, vooral als het een kleine lekkage betreft.

Helemaal gevaarlijk wordt het als mensen verward of zelfs buiten bewustzijn raken. Dan moeten alle alarmbellen afgaan en is er geen seconde meer te verliezen.

Nogmaals: sluit de hoofdtoevoer van het gas af en zet ramen en deuren open. Wat je ook doet: neem geen enkel risico! Bel Lekkageservice Van Gerven voor een structurele oplossing.

Ruik ik gas of niet?

Een gaslek herkennen kan lastig zijn. Zoals gezegd zijn de symptomen bij een kleine lekkage beperkt. Toch zijn er een aantal signalen die kunnen duiden op een gaslek.

Beantwoord daarvoor de volgende vragen:

  • Heb je al een tijdje last van knagende hoofdpijn?
  • Heb je geregeld last van je maag?
  • Voel je nu en dan benauwdheid als je in huis bent?

Heb je op een of meerdere vragen ‘ja’ geantwoord? Wees dan voorzichtig, want dit kunnen symptomen zijn van een gaslek in huis. Lekkageservice Van Gerven kan je helpen om daarover zekerheid te krijgen.

Gaslek in huis? Neem geen risico!

Twijfel je of je een gaslek in huis hebt? Wil je meer weten of heb je direct hulp nodig? Neem vrijblijvend contact op met Lekkageservice van Gerven.

Als erkend lekdetectiebedrijf staan we je bij met raad en daad, en dat is vaak niet zo ingrijpend als gedacht.

Een gaslek opsporen doen we zonder hak- en breekwerk en ook de reparatie wordt snel en vakkundig uitgevoerd. Onze professionele rapportages helpen bovendien bij het vergoeden van de schade door verzekeraars.

Kortom: met Lekkageservice Van Gerven is het lek snel boven.

Lekkagemelding

Meld hier je lekkage en Lekkageservice van Gerven laat je weer lachen.

Meld lekkage