Lekkage vloerverwarming herkennen

Een vloerverwarming zal jouw wooncomfort aanzienlijk verhogen door een heerlijke gelijkmatige warmte in je woning te verspreiden. Het wooncomfort wordt echter snel minder bij lekkageproblemen. Dit soort problemen kunnen veel schade veroorzaken. Een lekkage aan de vloerverwarming is op verschillende manieren te herkennen. Je leest er hier alles over. Een vloerverwarming kun je zien als een horizontale verwarming. Ook bij deze constructie wordt er gebruik gemaakt van leidingen die kunnen gaan lekken. Het grote nadeel hiervan is dat je dit meestal niet snel in de gaten hebt, je kunt deze leidingen namelijk niet zien. Als je een lekkage hebt, zie je dit dan ook meestal, doordat er schade is ontstaan. Daarom is het verstandig om direct actie te ondernemen, zelfs als je het vermoeden hebt dat er sprake is van lekkage. Een lekkageservice kan hierin veel voor je betekenen.

Hoe lekkage aan een vloerverwarming te herkennen is

Veel mensen vragen zich af hoe lekkage aan een vloerverwarming te herkennen is. In de meeste gevallen herken je dit probleem als het eigenlijk te laat is. De meest eenvoudige manier om dit probleem te herkennen, is als de CV ketel een drukverlies aangeeft en met het bijvullen het probleem niet wordt opgelost. Als dit het geval is, kan het zijn dat je er nog relatief op tijd bij bent, zonder dat er teveel schade is. In andere gevallen zul je een lekkage aan de vloerverwarming herkennen aan de schade die hierdoor veroorzaakt is. Denk hierbij aan het verkleuren van voegen of de watervlekken die op de muur ontstaan door het vocht wat optrekt. Je kunt het beste direct na constatering van deze problemen een professioneel lekkageservice bedrijf de lekkage laten opsporen om erger te voorkomen.

Lees meer over lekdetectie en wat onze specialisten voor jou kunnen betekenen.

Oorzaken en gevolgen van een lekkende vloerverwarming

​Er zijn diverse factoren die een lekkende vloerverwarming kunnen veroorzaken. Het loslaten van een koppeling is een veel voorkomende oorzaak. Dit wordt vaak veroorzaakt door een fout of onzorgvuldig werk bij de plaatsing. Ook het per ongeluk (en ongemerkt) doorboren van een leiding kan een oorzaak zijn of een te snelle ingebruikname van de installatie. De gevolgen van een lekkende vloerverwarming kunnen groot zijn. Naast de materiële schade kan deze lekkage ook gevolgen hebben voor het leefklimaat. In een vochtig huis kan namelijk schimmelvorming ontstaan. Daarnaast kan vocht invloed hebben op de ademhalingsorganen en de longen. Bij gevoelige mensen kunnen er ook allergische reacties ontstaan en een hoog vochtpercentage kan een chronische ontsteking van het neusslijmvlies veroorzaken. Hierdoor kan iemand veel last krijgen van verkoudheidsverschijnselen, irritaties en vermoeidheid. Het is dus van groot belang om de lekkage zo snel mogelijk te verhelpen.

Lekkage vloerverwarming opsporen

Een professioneel lekkageservice bedrijf kan een lekkage snel ontdekken, zonder de hele vloer direct open te breken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een warmtebeeldcamera, die in staat is om temperaturen te meten waardoor het lek goed zichtbaar wordt. Deze methode wordt ook wel infrarood techniek genoemd. Een andere optie is om traceergas te gebruiken. Dit is onschadelijk gas waaraan een geur is toegevoegd. Hierdoor is de locatie van het lek redelijk eenvoudig te achterhalen. De lekkage bevindt zich dáár waar het meeste gas gemeten wordt. Gas heeft namelijk de eigenschap dat het de weg van de minste weerstand (en daardoor dus de kortste weg) neemt. Zoek je een professioneel bedrijf om een lekkage in de vloerverwarming te vinden en op te lossen? Neem dan contact met ons op.

Lekkagemelding

Meld hier je lekkage en Lekkageservice van Gerven laat je weer lachen.

Meld lekkage