Lekkage in je nieuwbouw woning? Dit moet je weten

Het ontvangen van de sleutel van je nieuwbouwhuis is een bijzonder moment. Na lang wachten mag je er eindelijk in. Maar nu ontdek je dat er lekkage in je nieuwbouw woning aanwezig is. Daar zit je natuurlijk niet op de wachten.

Natuurlijk wil je weten wat de oorzaak is en hoe je het probleem kunt oplossen. Maar hoe zit het eigenlijk met garantie? Vallen gebreken en lekkage in een nieuwbouw woning onder de garantie? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten als je last hebt van gebreken na de oplevering van je nieuwbouw woning. √Čn hoe je ze oplost.

lekkage nieuwbouw woning

Valt lekkage in een nieuwbouwwoning onder de garantie?

Of een lekkage van een nieuwbouw woning onder de garantie valt, hangt af van de situatie. Dit heeft te maken met:

 • De afspraken die zijn vastgelegd in de koop-/aanneemovereenkomst.
 • De termijn waarop je het gebrek ontdekt.
 • Of je aanvullende contactuele afspraken hebt (bijvoorbeeld garanties van SWK, Bouwgarant of Woningborg).

Afspraken in koop-/aanneemovereenkomst

De aansprakelijkheid voor lekkage of andere gebreken is vastgelegd in de koop-/aanneemovereenkomst. Hierin staat opgenomen wanneer de aannemer verantwoordelijk is en binnen welke termijn. Meestal geldt er een standaard herstelperiode van drie maanden en een onderhoudsperiode van zes maanden.

 • Herstelperiode nieuwbouw: drie maanden
  Ontdek je gebreken na de oplevering van de nieuwbouw woning die niet in het opleveringsrapport zijn opgenomen? Dan is de aannemer hiervoor aansprakelijk. Het bedrijf is in dit geval verplicht om de gebreken binnen drie maanden te herstellen. Ook geldt er de 5% regeling.Hierbij heb je het wettelijk recht om maximaal 5% van de aanneemsom in een depot te storten bij de notaris. Hiermee heb je een stok achter de deur, mochten er toch nog gebreken zijn. Herstelt de aannemer het gebrek niet binnen de termijn van drie maanden? Dan mag je het bedrag in het depot houden.
 • Onderhoudsperiode nieuwbouw: zes maanden
  Ontdek je binnen zes maanden na de oplevering een tekortkoming? Bijvoorbeeld een dak lekkage aan je nieuwbouw woning? Dan valt de lekkage aan je nieuwbouw woning onder de garantie. De aannemer is in dit geval verplicht om de schade te herstellen.

Aanvullende contractuele afspraken

Het kan zijn dat je naast je koop- /aanneemovereenkomst ook nog aanvullende contractuele afspraken hebt. Denk aan aanvullende garanties van Woningborg, Bouwgarant of SWK.

Is dit het geval, dan kan het zijn dat je recht hebt op een langere garantietermijn. Wil je weten of een lekkage onder de garantie van Woningborg, Bouwgarant of SWK valt? Raadpleeg de website van de organisatie zelf voor de geldende garantietermijn.

Lekkage nieuwbouw woning oplossen

Zodra je weet hoe het zit met de aansprakelijkheid bij lekkage, is het tijd om actie te ondernemen. Dit doe je als volgt:

 • Meld de lekkage zo snel mogelijk bij de aannemer en controleer goed of het binnen de termijn valt.
 • Stel het bedrijf in de gelegenheid om het gebrek zelf te herstellen.
 • Krijg je geen reactie of geen juiste reactie van de aannemer, dan kun je het bedrijf aansprakelijk stellen. Dit kan via een ondertekende brief met een kopie naar de waarborgende instantie (Woningborg, Bouwgarant of SWK). Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Dan kun je daar beroep op doen. Je krijgt dan hulp van een juridisch adviseur. Hij of zij kan ook aangeven wanneer je het recht hebt om zelf een specialist in te schakelen.
 • Herstelt de aannemer de lek niet op korte termijn, dan bestaat er het risico dat de schade steeds erger wordt. In dit geval is het verstandig om zelf een specialist in te schakelen die het probleem kan verhelpen.

Lekkage nieuwbouw

Laat je lekkage verhelpen door Lekkageservice Van Gerven

Lekkage is een van de meest voorkomende gebreken bij nieuwbouw. Of het nu gaat om een plat dak lekkage, schuin dak lekkage, plafond lekkage, of een lekkage aan de vloerverwarming in je nieuwbouw woning: je wilt het zo snel mogelijk oplossen. Lekkageservice Van Gerven kan je hierbij helpen. We helpen je met het vinden van de lekkage (lekdetectie).

Benieuwd naar de mogelijkheden of direct een afspraak inplannen? Neem contact met ons op. We helpen je graag.

Lekkagemelding

Meld hier je lekkage en Lekkageservice van Gerven laat je weer lachen.

Meld lekkage