7 tips voor het opsporen van een lek in een zwembad

Een eigen zwembad is een bron van eindeloos waterplezier, maar bij een lek is het genieten snel voorbij.

Het is belangrijk om een lek in een zwembad tijdig op te sporen, want waterschade gaat al snel van kwaad tot erger. Naast verlies aan water is er een gezondheidsrisico in de vorm van schimmel en rottende plekken.

Maar hoe kun je een zwembad lek opsporen? De volgende tips helpen je op weg:

1: Is er écht sprake van een lek?

Een zwembad verliest altijd water, dat is normaal. Door de zon (verdamping), door gebruik (spatwater) en door onderhoud (schoonmaak) verlies je gemiddeld tot 5 centimeter water per week.

Is het verlies groter? Dan is het hoog tijd om op onderzoek uit te gaan.

2: Begin met een visuele inspectie

Geef je ogen goed de kost. Bekijk het zwembad van alle kanten en controleer de omgeving op natte plekken. Is de grond ergens vochtig of verzakt? Dan is dat een duidelijke aanwijzing voor een lekkend zwembad.

Controleer ook of je beschadigingen ziet aan het zwembad.

visuele inspectie zwembad

3: Meet het waterniveau

Meten is nog altijd weten. Het is daarom sowieso goed om geregeld het waterniveau te controleren. Schrijf het op of markeer de waterspiegel, dat helpt om een lekkage tijdig op te sporen. Wordt het waterniveau automatisch geregeld? Schakel die functie tijdelijk uit, anders heeft dit uiteraard geen zin.

Handig om te weten: als de waterspiegel snel zakt, zal de skimmer steeds meer lucht aanzuigen en daardoor luidruchtiger worden. Ook dat is dus een indicatie voor een zwembadlekkage.

4: Controleer de wanden en de bodem

De wanden en bodem van een zwembad moeten sterk en robuust zijn, want het water zorgt voor hoge druk. Door die druk kunnen kleine breuken ontstaan en die kunnen zich ontwikkelen tot kieren.

Heb je een betegeld zwembad? Controleer dan op scheuren en andere vormen van schade.

Heb je een opzetzwembad? Bekijk dan alle naden zorgvuldig.

Bonustip: houd de folie tegen het licht. Als er een gat is, zal de zon zichtbaar zijn. Heb je een zwembad met inbouwonderdelen, zoals lampen en skimmers? Wees extra alert bij deze onderdelen, want ook kan daar zwembadlekkage ontstaan.

5: Controleer de zwembadinstallatie

Een zwembadinstallatie bestaat onder meer uit pompen, skimmers, verwarmer, pijpkleppen, filters en lampen. Als er ergens schade ontstaat, kan dat een lek in het zwembad tot gevolg hebben. Controleer daarom de gehele zwembadinstallatie.

Slijtage kan een installatie verzwakken, waardoor op termijn allerlei problemen kunnen ontstaan. Het controleren van je zwembadinstallatie is dus ook niet alleen nuttig om een lek in je zwembad op te sporen, maar ook waardevol als periodiek onderhoud.

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

6: Controleer de leidingen

Controleer vervolgens alle leidingen van je zwembad. Soms is een koppeling niet goed aangedraaid, is een O-ring aan vervanging toe of is er schade aan een van de leidingen. Alles wat gebruikt wordt verslijt, dus ook het leidingwerk kan zwembadlekkage veroorzaken.

Vergeet niet om ook op de rioolaansluiting te controleren. Kleppen, filters, verbindingen: loop alles na, want alleen dan weet je zeker of je de leidingen al niet kunt uitsluiten als oorzaak van het lek in je zwembad.

7: Gebruik gekleurde testoplossing

Heb je een vermoeden waar het lek in je zwembad zit? Schakel dan de pomp uit en voeg wat testvloeistof toe aan het water.

Als je vermoeden correct is, zie je de gekleurde vloeistof in het lek verdwijnen.

Bonustip: Schakel een expert in

Bovenstaande tips helpen om een lek in je zwembad zelf op te sporen. Geen succes? Dan is het tijd om een specialist in te schakelen.

Wacht niet te lang: hoe langer een lek onbehandeld blijft, hoe groter de schadepost voor herstel. Lekkageservice Van Gerven beschikt over geavanceerde lekdetectietechnieken om ieder lek op te sporen.

Lekkagemelding

Meld hier je lekkage en Lekkageservice van Gerven laat je weer lachen.

Meld lekkage

© 2019 Lekkageservice - Algemene voorwaarden - Privacy verklaring