Alles wat je moet weten over schimmel in huis

Schimmel in huis is een veel voorkomend probleem. Het is een probleem dat gelukkig goed te bestrijden is en dat is ook zeker belangrijk. Als er niets aan gedaan wordt, kunnen de schimmels zich uitbreiden en gezondheidsproblemen veroorzaken. In dit artikel lees je alles over dit sluipende “gevaar”. Veel mensen onderschatten het gevaar van schimmels in huis. De bruine en zwarte schimmelplekken worden vaak vooral gezien als esthetisch probleem, maar dat is niet de enige overlast die deze kleine paddenstoeltjes geven. Schimmels kunnen veel gezondheidsproblemen veroorzaken. Vooral kleine kinderen, mensen met luchtwegproblemen of met een verzwakt immuunsysteem zijn gevoelig voor schimmel. Ook niet allergische personen kunnen problemen krijgen door blootstelling aan schimmels en last krijgen van luchtwegklachten (infecties) of astmatische problemen. Genoeg redenen dus om wat te doen aan schimmel in huis.

Oorzaken van de ontwikkeling van schimmels in huis

​Met een nieuw likje verf, een nieuw behang of een grote schoonmaak zijn de gevolgen van schimmels even weggenomen, maar dit is slechts een tijdelijke (visuele oplossing). Er moeten structurele maatregelen genomen worden om dit probleem op te lossen. Hiervoor is het belangrijk om inzicht te hebben hoe schimmels ontstaan. Problemen met schimmels duiden heel vaak op een vochtprobleem. De combinatie van een goede ondergrond, een juist vochtgehalte en een juiste temperatuur zijn al voldoende voor een vochtprobleem. De problemen kunnen veroorzaakt worden door menselijk gedrag maar dat is niet altijd het geval. Vochtproblemen in huis kunnen ook ontstaan op andere manieren. Het is belangrijk om hier inzicht in te verkrijgen om de problemen op een effectieve manier te kunnen bestrijden.

Schimmels in huis door ons eigen gedrag

​Wat veel mensen niet beseffen, is dat ze zelf ook veel invloed hebben op het ontstaan van schimmels. Ons eigen gedrag kan schimmels veroorzaken. In veel gevallen zijn we uiterst “gastvrij” voor schimmels in huis. Er zijn immers veel manieren waarop vocht kan ontstaan in ons dagelijks leven. Denk alleen maar aan de condensatie na het douchen, het koken en het drogen van kleding. Dit onderstreept het belang van een goede ventilatie, maar daarin schieten we vaak te kort. Alleen door een goede en regelmatige ventilatie kan het vocht uit de woning verdwijnen. Dit is zeker het geval in de moderne woningen die uitstekend geïsoleerd zijn. In oudere woningen is dit minder het geval, maar daar spelen vaak andere problemen, zoals je hieronder kunt lezen.

Schimmels door vocht in de muren

​Een slechte vochthuishouding in de muren kan ook een oorzaak zijn van vochtproblemen, zoals vochtplekken op muren. Hierin zijn twee vormen te onderscheiden. Er wordt gesproken over doorslaand vocht als een buitenmuur niet goed kan drogen na flinke regenval. In dat geval zal het vocht naar binnen trekken en problemen veroorzaken. Doorslaand vocht is vooral een probleem bij oudere woningen door beschadigingen in de buitengevel. Er wordt gesproken over optrekkend of opstijgend vocht als dit via de fundering in de muren trekt. Bij veel oudere woningen is er immers géén sprake van een goed vochtscherm. De muren raken door het vocht steeds meer verzadigd. Hierdoor zal het vocht steeds hoger komen. Door de zouten en mineralen in dit vocht ontstaat er een witte uitslag die goed zichtbaar is op de bakstenen.

Schimmels door lekkage van leidingen

Tot slot kan een lekkage aan de waterleiding ook schimmelvorming veroorzaken. Als deze lekkage veroorzaakt wordt door een poreuze leiding, zal dit probleem niet direct zichtbaar zijn. Dit is zeker het geval als de leiding in de muur verwerkt is. Als je een lekkage hebt, zie je dit meestal doordat er schade is ontstaan. In veel gevallen heeft de schimmel dan al uitgebreid de tijd gehad om zich te ontwikkelen. Daarom is het verstandig om direct actie te ondernemen. Als je deze oorzaak niet eenvoudig zelf kunt verhelpen, is het verstandig om hier een professioneel bedrijf zoals Lekkageservice van Gerven voor in te schakelen. Wij zijn gespecialiseerd in het ontdekken en verhelpen van vochtproblemen. Wij kunnen de oorzaak snel en eenvoudig voor jou opsporen, waarbij we gebruik maken van geavanceerde apparatuur. Hiervoor is géén hak- en breekwerk nodig. Als een gezond leefklimaat je lief is, zorg je ervoor dat schimmels zich niet thuis voelen in je huis.

Lekkagemelding

Meld hier je lekkage en Lekkageservice van Gerven laat je weer lachen.

Meld lekkage