Een waterlekkage opsporen, hoe pak je dat aan zonder schade te maken?

Het zal je maar gebeuren. Ineens verschijnen er vocht– of schimmelplekken op de muren van je huis. Of nog erger: je badkamer staat blank. Misschien heb je een onverklaarbaar hoge factuur van de waterleverancier of bemerk je vermindering van waterdruk in de kraan of douche.

De oorzaak van dit alles kan een waterlekkage zijn, die bovendien ongemerkt al de nodige schade kan hebben aangericht.

Je kunt natuurlijk meteen een bedrijf bellen. Dat zijn echter kosten waar je niet op zit te wachten toch? Door zelf de locatie van het lek te vinden, bespaar je de loodgieter tijd. En tijd is geld, dus je gaat het liefst zelf aan de slag.

Maar hoe spoor je op waar de waterlekkage precies zit? En als je het al vindt, wat moet je dan doen?

Wij geven je de nodige tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Wees voorbereid: het is niet gemakkelijk

We beginnen maar meteen met het slechte nieuws: het vinden van een waterlekkage is niet altijd gemakkelijk. De oorzaak zit vaak op moeilijk bereikbare plekken zoals je afvoer, onder je douchebak of tussen muren of plafonds. En een waterlek hoeft helemaal niet groot en opvallend te zijn.

Als je een vocht– of schimmelplek in de muur hebt, hoeft het dus niet zo te zijn dat ook precies daar de lekkage zit. Water kan ook van een hoger gelegen plek komen.

Hieronder laten we je zien hoe je zelf een waterlekkage kunt opsporen.

Drie tips voor het zelf opsporen van een waterlekkage (waterlekdetectie)

Er zijn drie dingen die je kunt doen om zonder te breken de locatie van je waterlekkage te achterhalen.

  1. Start bij het controleren van de makkelijk toegankelijke leidingen. Ga met een stuk keukenpapier langs de zichtbare leidingen en let goed op of je ergens vocht voelt.
  2. Kun je geen vocht vinden? Gebruik dan een gekleurde doek om kalkplekken op te sporen. Kalk is een indicatie dat er water is. Als de waterlekkage zich diep in de muur of in het plafond bevindt, kan het zijn dat er aan de oppervlakte geen vocht maar wel kalkvorming is.
  3. In sommige gevallen kan een vocht– of schimmelplek ook zijn ontstaan door slechte voegnaden bij een douche of badkuip. Om dat uit te zoeken kun je voorzichtig met een mesje langs de verdachte voegen gaan. Druk niet te hard, want je wilt natuurlijk niet per ongeluk lekken veroorzaken wanneer je ze juist aan het zoeken bent. Je weet wanneer je mogelijk een lek hebt gevonden als je met je mesje in de voegnaad kan.

De kern niet gevonden?

Heb je het lek niet kunnen vinden met de bovenstaande tips? Dan is de kans groot dat het probleem zich dieper in de muur bevindt.

Het wordt lastig om de waterlekkage op te sporen zonder hak-en breekschade. Hiervoor heb je namelijk professionele apparatuur nodig.

Professionele waterlekdetectie voor een waterlekkage

Een professional kan je helpen bij het opsporen van de waterlekkage met technieken als een akoestische meting, een endoscopische meting of met behulp van veilig traceergas.

We lichten kort toe hoe deze manier van lekdetectie werkt

Akoestische meting

De akoestische meting is de meest voorkomende methode en maakt gebruik van geluid. Deze is effectief bij zowel warme als koude leidingen, verwarmingsbuizen en hoofdleidingen.

Endoscopie meting

Als er een endoscopische meting wordt gedaan, gebruikt men een kleine camera om zicht te krijgen op plekken die normaal alleen toegankelijk zijn met sloopwerk.

Deze techniek wordt gebruikt voor spouwmuren, ondervloeren en douchebakken.

Traceergas

Wanneer de lekkage te klein is om te horen of te zien, dan is er nog de optie van traceergas. Het gebruik hiervan is niet schadelijk voor de leidingen of de gezondheid.

Breek nooit je muren open!

Bovenstaande professionele lekdetectie-methodes zijn allemaal oplossingen waarvoor breken in de muur niet nodig is. Ga dus nooit zelf je muur open hakken!

Lukt het niet om zelf de waterlekkage op te sporen? Schakel dan een professional in.

Een professional nodig? Neem contact op

Hopelijk is het je met deze blog alvast gelukt om zelf de waterlekkage op te sporen. Vanaf daar neemt een professional het van je over om de lekkage te repareren.

Neem vrijblijvend contact op om een afspraak te maken.

Heb je de lekkage nog niet gevonden? Geen probleem: ook daar kunnen we je bij helpen.

Voorkom verdere schade aan je woning door snel te handelen. Wij staan voor je klaar!

Tip: Wil je weten wat te doen bij een lekkage? Lees dan deze blog. Wil je meer lezen over lekkages? Bekijk dan ook onze andere blogs.

Lekkagemelding

Meld hier je lekkage en Lekkageservice van Gerven laat je weer lachen.

Meld lekkage