Waterleiding repareren? Doe het zelf in 5 stappen

Een vochtplek op de muur of een plasje water op de vloer. Dikke kans dat je te maken hebt met een lekkage aan de waterleiding.

Omdat een lekkage nooit op het goede moment komt, wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk verhelpen. Maar hoe ga je te werk? Een waterleiding repareren is niet iets dat je dagelijks doet, maar met onze hulp moet het lukken.

Lekkageservice Van Gerven begrijpt de noodzaak van snel handelen. Doorloop daarom gauw onderstaande vijf stappen voor het repareren van je waterleiding.

Stap 1: Spoor de lekkage op

Een lek in een waterleiding is zeer vervelend. Alleen al het opsporen van de lekkage kost enorm veel tijd als je niet beschikt over professionele apparatuur. Waterleidingen zijn vaak weggewerkt achter muren en onder vloeren, waardoor de bron van het lek vaak lastig te vinden is zonder te breken.

Maar het is zeker mogelijk om zelf de waterleiding lekkage te traceren. Wij raden je hierbij aan om te beginnen met het inspecteren van de zichtbare waterleidingen. Ga er met een droog keukendoekje langs en kijk of je vocht of roest tegenkomt.

Onze gouden tip voor het opsporen van een waterlekkage: controleer de vertakkingen extra goed. Een lekkage bevindt zich namelijk vaak daar waar de leiding vertakt. Weet ook dat je verder moet kijken dan waar de vochtplekken zitten. Water volgt altijd de weg van de minste weerstand en dus hoeft de bron niet altijd bij zichtbare vochtplekken te zitten.

Stap 2: Voorkom ernstige waterschade

Heb je het lek in de waterleiding gevonden? Dan is het belangrijk om waterschade te voorkomen. Draai daarom voordat je de waterleiding gaat repareren de hoofdkraan dicht en vang het sijpelende of druppelende water op met emmers of handdoeken.

Water kan flinke schade veroorzaken in huis. Bij een eventuele schadeclaim vraagt een verzekering altijd naar de maatregelen die zijn genomen om de schade te beperken. Als je dit niet voldoende doet, heb je kans dat de schade niet volledig vergoedt wordt.

Voorkom dus ernstige waterschade en hoge reparatiekosten door meteen in actie te komen.

Stap 3: Zorg voor de juiste materialen

Nu je de lekkage gevonden hebt en schadebeperkende maatregelen hebt genomen, ben je bijna klaar voor het reparatiewerk. Om een waterleiding op de juiste manier te repareren, is goed gereedschap essentieel. Haal daarom de benodigde materialen in huis.

De materialen die je in de meeste gevallen nodig hebt om het lek te verhelpen zijn:

 • Watervaste stift
 • Nieuwe knelkoppelingen
 • Koperen buis
 • Rolmaat
 • IJzerzaag
 • Pijpensnijder
 • IJzervijl of schuurpapier
 • Steeksleutel of bahco

Stap 4: Waterleiding repareren

Al het gereedschap in de aanslag? Dan ben je er klaar voor.

Wij hebben hieronder beschreven hoe je zelf je waterleiding kunt repareren. Volg aandachtig de stappen en neem gerust contact op als je vragen hebt.

 1. Markeer de bron van het lek. Door met een watervaste stift de plaats van het lek te markeren, weet je precies welk deel van de waterleiding vervangen moet worden.
 2. Gebruik een stevige ijzerzaag om de waterleiding op de plek van de markeringen door te zagen.
 3. Maak de afgezaagde uiteinden van de waterleiding glad door de bramen te verwijderen met een ijzervijl of schuurpapier.
 4. Bevestig nieuwe knelkoppelingen op de uiteinden van de waterleiding. Hiertussen komt een nieuwe koperen buis. Meet met een rolmaat hoe lang de buis moet zijn. Reken 1 cm extra aan beide kanten, zodat de buis lang genoeg is voor in de koppelingen.
 5. Snijd de buis met behulp van een pijpensnijder en plaats het tussen de knelkoppelingen. Draai de knelkoppelingen stevig aan met een steeksleutel of bahco en je waterleiding is gerepareerd.

Stap 5: Niet gelukt? Schakel hulp in

Lukt het niet om de waterleiding zelf te repareren? Of kun je de bron van de lekkage niet vinden omdat de kapotte waterleiding zich in een muur bevindt? Wacht dan niet te lang en schakel hulp in.

Door op tijd actie te ondernemen kan veel waterschade voorkomen worden. Wij kunnen de waterleiding lekkage opsporen en repareren. Door het gebruik van geavanceerde lekdetectietechnieken gebeurt dit vrijwel altijd zonder hak-en breekwerk. Ook geven wij gedegen advies zodat een lekkage in de waterleiding in de toekomst voorkomen kan worden.

Neem gerust contact met ons op. Wij helpen graag!

Lekkagemelding

Meld hier je lekkage en Lekkageservice van Gerven laat je weer lachen.

Meld lekkage