Last van vieze rioolgeur in huis?

Heb je wel eens last van een vieze rioolgeur in huis? Dan zal dit vaak duiden op problemen met de riolering. Er zijn een aantal problemen die je zelf kunt oplossen, maar ook situaties waar je beter professionele hulp voor kunt laten komen. In deze blog lees je alles over een vieze rioollucht in huis en vanzelfsprekend ook wat je eraan kunt doen. Een vieze rioollucht is niet alleen storend maar kan ook een oorzaak zijn van hoofdpijn, misselijkheid en andere gezondheidsklachten. Deze lucht geeft vaak het eerste signaal af dat er problemen met de riolering zijn. Het is zeker verstandig om deze signalen serieus te nemen. Als je last hebt van vochtproblemen kan hierdoor schimmelvorming ontstaan en dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor een gezond leefklimaat.

Lees meer over lekdetectie en wat onze specialisten voor jou kunnen betekenen.

Oorzaken van rioollucht in huis

​Er zijn meerdere factoren die een rioollucht in huis kunnen veroorzaken. Het is dan ook van belang om te achterhalen waar deze vieze lucht vandaan komt. Dit kan best een lastige opgave zijn, de rioollucht kan immers uit iedere aansluiting met het riool komen. Denk hierbij aan de voorzieningen in de badkamer, maar ook aan alle aansluitingen op het riool in de (bij)keuken.

Vieze rioolgeur in de badkamer

​Als je een vieze geur ruikt in de badkamer, kan het zijn dat deze geur uit de afvoer van het doucheputje of uit één van de wasbakken komt. In een aantal gevallen kun je deze rioollucht in je sanitaire voorziening zelf oplossen. De kans is aanwezig dat de vieze lucht wordt veroorzaakt, doordat het stankslot niet meer goed werkt. Een stankslot zorgt er met behulp van een waterbarrière voor dat de rioollucht niet het huis binnen kan dringen. Dit is de kromming die zich onderaan de wasbak bevindt. Een stankslot wordt ook wel een zwanenhals of sifon genoemd. Als een watervoorziening een lange tijd niet is gebruikt (doordat je wellicht een lange tijd afwezig bent geweest), kan het stankslot droog komen te staan. De vervelende geur die hier vanaf komt, kunt je eenvoudig oplossen door enige tijd wat water door de voorziening te laten stromen.

Als je de voorziening wél regelmatig gebruikt, kan de vieze rioolgeur in de badkamer veroorzaakt worden door opgehoopte vervuiling. Je kunt dit zelf proberen op te lossen door de sifon open te draaien en van binnen te reinigen. Hiervoor kun je gebruik maken van de welbekende ouderwetse “plopper”, een ontstoppingsveer of reinigingsmiddelen. Als je kiest voor de laatste optie, is het verstandig om te kiezen voor neutrale, niet te agressieve middelen. Chemische middelen kunnen de leidingen behoorlijk aantasten. Op het moment dat deze maatregelen niet helpen of je komt tot de ontdekking dat je een ernstige vorm van verontreiniging moet oplossen, dan kun je beter een professioneel bedrijf dit probleem laten verhelpen. Zij zijn gespecialiseerd op dit vakgebied.

Mogelijke oorzaak van rioolgeuren door het hele huis

​Als de rioolgeur niet aanwijsbaar van één plek komt en je last hebt van rioolgeuren door het hele huis, kan een slechte ontluchting van het riool een mogelijke oorzaak zijn. Als er namelijk water door het riool loopt, is er géén plaats voor de aanwezige lucht. Deze lucht moet er dus uit en dat geeft die vervelende rioollucht. Het kan zijn dat je de afvoer ziet bubbelen of hoort borrelen. Dit kan wijzen op problemen met de ontluchting. Een andere oorzaak van rioolgeur door het hele huis is een lekkage. Het kan zijn dat deze lekkage zich in de kelder of in de kruipruimte bevindt, maar de lekkage kan ook op plekken onder het huis die minder goed te bereiken zijn zitten. Als je huiseigenaar bent, zul je dit probleem zelf moeten (laten) oplossen. Je bent immers verantwoordelijk voor alle rioolvoorzieningen in en onder het huis, tot de aansluiting op het centrale riolenstelsel van de gemeente.

Vieze rioollucht in huis laten oplossen

​Als je de rioollucht in jouw huis zelf niet kunt wegnemen, kun je hiervoor het beste een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Je kunt met een gerust hart contact opnemen met Lekkageservice van Gerven om de vieze rioolgeur in huis te laten oplossen. Wij zoeken graag met je naar de oorzaak van de overlast. Als de oorzaak niet eenvoudig is te achterhalen dan kunnen wij geavanceerde apparatuur inzetten om de stankproblemen op te lossen. Wij onderscheiden ons door onze uitstekende expertise en ruime ervaring op dit vakgebied.

Lekkagemelding

Meld hier je lekkage en Lekkageservice van Gerven laat je weer lachen.

Meld lekkage

© 2019 Lekkageservice - Algemene voorwaarden - Privacy verklaring