Gaslek opsporen

Een gaslek kan veel schade veroorzaken. Hierdoor kunnen zeer gevaarlijke situaties ontstaan. Het is dan ook raadzaam om direct een vakman in te schakelen als je het vermoeden hebt dat er sprake is van een gaslek. Een lekkageservice zal het gaslek voor je opsporen en herstellen. Een gaslek kan door verschillende oorzaken ontstaan. De meest voorkomende oorzaak is een scheurtje in een verouderde- en poreuze leiding. Daarnaast kan het zijn dat de slang niet goed is aangesloten op het apparaat dat gas gebruikt of dat er een probleem met het koppelstuk is.

Waarom gaslekken sluipende gevaren kunnen zijn

Kleinere gaslekken worden meestal niet snel ontdekt. Dit komt doordat weinig mensen hun gasleidingen periodiek laten controleren op lekkages. Bij deze controles worden de leidingen afgeperst. Door de druk die hierbij ontstaat, kan een lekkage worden ontdekt. Op het moment dat er een drukverlies gemeten wordt, is er sprake van een lekkage. Kleine lekken uit poreuze leidingen worden dus nauwelijks opgespoord. Dit lijkt in eerste instantie niet zo erg (een klein lek vormt niet direct een groot gevaar), maar een klein lek kan op den duur wel een groot probleem worden als de lekkage erger wordt. Daarbij komt dat aardgas van nature reukloos is, een lek valt dus niet zo snel op. Gaslekken kunnen sluipende gevaren zijn! Door de snelle ontvlambaarheid van aardgas kan direct brandgevaar ontstaan. Daarnaast zal gas het zuurstof verdrijven in een ruimte. Hierdoor ontstaat de kans op verstikking.

Zelf een gaslek opsporen

Het is verstandig om zelf de gasleidingen regelmatig te controleren. Dit kan op een eenvoudige wijze, waarbij je gebruik kunt maken van zeepsop. Hiervoor kun je een emmertje water met afwasmiddel gebruiken. Je kunt hiermee de leidingen insmeren. Er is sprake van een gaslek als er bellen ontstaan op de leidingen. In dat geval kun je het beste een lekkageservice inschakelen die het lek op een professionele manier kan herstellen.

Het is voor je eigen veiligheid verstandig om je leidingen periodiek te laten controleren. Je kunt namelijk de leidingen controleren waar je bij kunt, maar deze leidingen lopen achter de muur wel verder. Ook die leidingen kunnen verouderen en poreus raken. Deze periodieke controles worden uitgevoerd door de lekkageservice. Deze vakmensen zullen ook de slangen en leidingen naar de gasinstallaties (zoals het gasfornuis, CV ketel, boiler of kachel) controleren. Als er haarscheurtjes in een slang zijn ontstaan, moet deze vervangen worden. Dit kun je ook zelf constateren door de slang licht te buigen.

Wat te doen bij een grote gaslek

Als je een sissend geluid hoort, is er vaak sprake van een grote gaslek. In dat geval is het zeer belangrijk dat je zo snel mogelijk de toevoer afsluit en alle ramen en deuren open zet. Daarbij is het ook verstandig om zo min mogelijk elektriciteit te gebruiken om vonken te voorkomen. Roken en open vuur zijn uiteraard zeer gevaarlijk in de nabije omgeving van een gaslek. Bij een grote gaslek is het belangrijk om direct de lekkageservice te bellen. Bij calamiteiten moeten de hulpdiensten uiteraard ook gewaarschuwd worden.

Lekkageservice voor het opsporen van gaslekken en periodieke controles

Zoals aangegeven kan een lekkageservice jouw gasleidingen periodiek controleren, maar ook een gaslek opsporen. Deze werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd zonder overbodig hak -en breekwerk. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van traceergas. Dit is onschadelijk gas waaraan wel een geur is toegevoegd, omdat het gas wat je gebruikt, zoals aangegeven, reukloos is.

Bij het gebruik van traceergas voor het opsporen van gaslekken worden de leidingen afgesloten. Daarna wordt het traceergas ingebracht. Door het gebruik van dit gas wordt het vrij snel duidelijk waar de lekkage zich bevindt. De lekkage bevindt zich immers dáár waar het meeste gas gemeten wordt. Deze lekkage kan dan direct worden getraceerd.

Gaslek opsporen door Lekkageservice van Gerven

​Heb je het vermoeden dat één van de gasleidingen in jouw woning aan het lekken is? Neem dan contact op met Lekkageservice van Gerven. Wij beheersen alle lekdetectie technieken en hebben hiervoor geavanceerde lekdetectie apparatuur tot onze beschikking. Na afloop sturen we altijd een uitgebreid lekkageschade rapport.

Lekkagemelding

Meld hier je lekkage en Lekkageservice van Gerven laat je weer lachen.

Meld lekkage