Endoscopie

De endoscoop is het meest gebruikte apparaat in de lekdetectie. Hiermee is het hij bij verre uit het meest waardevolle apparaat als het gaat om lekkages of inspecties. De meeste lekkages bevinden zich namelijk in de badkamer, waarbij veel lekkages zich afspelen onder douchebakken, badkuipen, weg gebouwde toiletreservoirs, holle ruimtes en leidingkokers.
Doordat dit apparaat hierin en onder kan kijken krijgen wij extra ogen op plaatsen waar men normaal gesproken niet bij kan.
De meest gebruikte endoscopen zijn flexibel. Wij beschikken over de meest uitgebreide. De camera's hebben een lengte van 2 mtr, en zijn stuurbaar met een zeer goede lichtopbrengst. Hierdoor is het mogelijk om door een gaatje van 8 mm overal in te kijken.

Verschillende soorten Endoscopen

Er zijn overigens verschillende endoscopen. Zo zijn er ook endoscopen die het inspecteren van een riool mogelijk maakt. Deze camera's zij er in verschillende diameters voor verschillende rioleringssystemen. Dit soort camera's zijn vaak bedoeld om deze in een leiding te duwen, waar een grote weerstand is. Deze camera's zijn ideaal voor het inspecteren van rioleringen, maar minder geschikt voor een holle ruimte te inspecteren. Hij is niet stuurbaar. De meest simpele endoscoop is de starre versie. Door deze beperking is hij minder geschikt voor lekdetectie. De betekenis van endoscopie is van binnen uit kijken.

Wanneer wordt deze endoscopie methode gebruikt:

Onderzijde douchebakken:
- Syfon lekkage
- Afvoer lekkage
- Kitnaad lekkage
- Ondersteuning problemen douchebakken
- Condensatie problemen
- Algemene controles

Onderzijde baden:
- Syfon lekkage
- Afvoer lekkage
- Kitnaad lekkage
- Ondersteuning problemen baden
- Condensatieproblemen
- Algemene controle

Inbouwreservoirs (toilet):
- Reservoir lekkage
- Afvoerlekkage
- Ondersteuning problemen
- Condensatie problemen
- Algemene controle

Leidingen of leiding kokers:
- Riolering lekkage
- Riolering camera inspectie
- Afvoer lekkage
- Centrale verwarming lekkage
- Condensatie problemen
- Rookgas afvoeren
- Algemene controles
- Waterleidingen

Holle ruimtes:
- Schachten
- Knieschotten
- Schoorstenen
- Ventilatie
- Dubbele wanden
- Spouwmuren
- Alle ruimtes die niet inspecteer baar zijn.