Ultrasoon metingen (geluid)

Een lekkage die voorkomt bij een leiding die onder druk staat veroorzaakt geluid. Dit geluid is soms wel, en soms niet hoorbaar in de constructie of leiding. Het geluid is meestal afhangelijk van de lekkagegrootte. Een grote lekkage geeft een lagere toon dan een kleine lekkage. Omdat het menselijk gehoor deze tonen niet voldoende kan onderscheiden, en ook beperkingen kent is een ultrasoonmeter te oplossing voor deze beperking. Dit apparaat kan het verschil maken in hoge en lage toneen, maar ook in de geluidssterkte.
De meeste goedkopere apparaten kunnen alleen het verschil maken in geluidssterkte, maar de profesionelere kunnen beide. Bij de professionelere versies zijn verschillende mircrofoons beschikbaar voor verschillende metingen in binnen en buitensituaties.

Ultrasoon metingen toepassen

Hierom zijn ultrsoonmetingen zeer geschikt voor het opsporen van lekkagegeluiden die zich in een constructie van een gebouw bevinden, of diep onder de grond in binnen en buitenleidingen.
Veel nutsbedrijven maken hier ook gebruik van om leidinglekkages op te sporen.

Ultrasoonmetingen kunnen ook worden om tocht of wind lekkages in gebouwen vast te stellen. Hierbij word een apparaat geplaatst in het gebouw wat een hoge klankgolf geeft. Deze klankgolf zorgt ervoor dat het gebouw van binnenuit resoneerd. Door middel van en ultrasoonmeting kan op dat moment van buitenuit bepaald
worden waar het gebouw een lekkage heeft. Denk hierbij aan tochtverschijnselen van kozijnen en deuren.

Wanneer wordt deze ultrasoon metingen methode gebruikt?

Bij lekkages die geluid produceren of kunnen produceren:

- Vloerverwarming lekkage
- Waterleiding lekkage
- Gasleiding lekkage
- Cv lekkage
- Airco lekkage
- Tocht problemen
- Constructie fouten/ problemen