Kleurstof test

Kleurstoffen vloeibaar, of in poedervorm zijn er in vele kleuren. Sommige kleurstoffen zijn zelfs fluorescerend, waarbij deze met een UV lamp oplichten. Deze opsporingsmethode wordt vaak gebruikt bij de een lekkage aan rioleringsleidingen, maar kan ook gebruikt worden als aanvulling voor andere lekkages. De meeste kleurstoffen worden vermengd met water om de concentratie te bepalen. Bij kleine lekkages lijd een hoge concentratie vaak voor meer succes. Een voorwaarde om met kleurstof succesvol te zijn is de activiteit van de lekkage. De lekkage moet actief zijn. Als er bijvoorbeeld sprake is van een vochtplek die zich niet uitbreid, is de kans zeer klein dat de lekkage gevonden word met deze techniek. Kleurstof heef namelijk maar een korte werking. Vaak wordt deze toegevoegd in de riolering. Maar na bijvoorbeeld een douchebeurt is de kleurstof uit de riolering verdwenen.
Kleurstof mag nimmer toegevoegd worden in de waterleiding.

Kleurstof test toepassen

Bij dak lekkages wordt er water op het dak aangebracht vermengd met kleurstof. Hierdoor wordt aan de onderzijde van het dak duidelijk of er een dak lekkage is of niet. Hieruit kan weer bepaald worden of de lekkage ver van deze plaats zit of niet.
Ook kan kleurstof gebruikt worden om voeglekkages in badkamers of natte cellen te controleren. De vloeistof wordt aangebracht of ingebracht. Door deze met water te belasten wordt zichtbaar of de voegen in een natte cel lekken of niet.

Wanneer wordt deze kleurstof test methode gebruikt:

- Centrale verwarmingsleiding lekkages
- Vloerverwarmingsleiding lekkages
- Aircoleiding lekkages
- Zwembadleiding lekkages
- Afvoerleiding lekkages
- Warmtewisselaar lekkages
- Dak lekkages
- Constructie lekkages