Infraroodtechniek (warmtebeeldcamera)

Over de warmtebeeldcamera gaan de meest uiteenlopende verhalen de ronde. Het zien van een foto die deze camera produceert spreek voor velen tot de verbeelding. Uiteindelijk weten velen niet wat ze op de foto zien.

Eenvoudig gezegd zet een warmtebeeldcamera warmte om in beeld. Een ruimte bestaat uit verschillende materialen. Deze materialen hebben op hun beurt verschillende geleidingsweerstanden waardoor elk materiaal een andere temperatuur heeft. Ook kunnen dezelfde materialen een andere temperatuur hebben. Door al deze temperaturen te meten is een warmtebeeldcamera in staat een beeld te vormen. Zolang de oppervlakte van verschillende temperatuur of structuur is ontstaat er een beeld.
Is dit niet het geval zal er ook geen beeld ontstaan. Een warmtebeeldcamera is niet afhankelijk van licht. Het maakt voor een warmtebeeldcamera niet uit of deze nu foto's maakt in het donker of in het licht. Wel kan het beeld in het donker scherper worden. Doordat een lekkage of constructieprobleem temperatuurschillen veroorzaken kunnen deze vastgesteld worden.
Denk bijvoorbeeld aan condensatieproblemen of vochtplekken welke een temperatuurverschil veroorzaken.

Infraroodtechniek door middel van een warmtebeeldcamera toepassen

De voorwaarde van de meting is altijd dat een materiaal aan de oppervlakte een temperatuurschil of structuurverschil heeft. Als er geen verwarming of afkoeling aan het oppervlak plaats vindt zal de warmtebeeldcamera niets meten.

Wanneer wordt deze infraroodtechniek methode gebruikt:

 - Waterleiding lekkage
- Centrale verwarming lekkage
- Vloerverwarming lekkage
- Koelleiding lekkage
- Vocht problemen
- Tocht problemen
- Condensatie problemen
- Constructie problemen
- Dak lekkage
- Zwembad lekkage
- Isolatie lekkage, Koudebruggen