Waarom een periodieke controle van uw gasleiding noodzakelijk is

Ben je ervan overtuigd dat jouw gasleiding volledig intact is? Veel mensen kunnen deze vraag niet bevestigend beantwoorden, maar weten wel dat een gaslek erg gevaarlijk kan zijn en zeer veel ellende kan veroorzaken. Dit is precies waarom een periodieke controle van je gasleiding noodzakelijk is. Waarom zou je een groot risico lopen als dit helemaal niet nodig is? Vrijwel iedereen weet dat er zéér gevaarlijke situaties kunnen ontstaan in geval van een gaslekkage. Aardgas is zeer snel ontvlambaar. Vrijgekomen gas kan dus brand en explosies veroorzaken met alle bijbehorende nare (persoonlijke) gevolgen van dien. Het grote probleem van gas is dat het van nature reukloos is. Dit soort lekken zullen niet direct opvallen. Een ander scenario is dat gas de zuurstof zal verdrijven in een ruimte. Hierdoor ontstaat de kans op verstikking. Veel mensen hopen dat het hen niet overkomt, maar laten hun gasleiding niet periodiek controleren. Dat klinkt niet alleen heel tegenstrijdig maar dat is het ook.

Het ontstaan van gaslekken

Gaslekken kunnen door diverse oorzaken ontstaan. Als een slang niet goed is aangesloten op een apparaat dat gas gebruikt, zal er een lekkage ontstaan. Dit is ook het geval als er een probleem is met het koppelstuk. Een andere veel voorkomende oorzaak is een scheurtje in een verouderde- en poreuze leiding. In dat geval begint het probleem met een klein gaslek. Dit zal in eerste instantie géén direct gevaar vormen, maar kan in later stadium wél vervelende gevolgen hebben als dit probleem groter wordt. Het is dan te hopen dat het probleem op tijd ontdekt wordt.

Het opsporen van lekkages in gasleidingen

Er zijn diverse manieren waarop lekkages in gasleidingen getraceerd kunnen worden. Deze werkzaamheden kunnen zonder hak- en breekwerk worden uitgevoerd. Het afpersen van leidingen is één van de mogelijkheden. Door de druk die hierbij ontstaat, kan een lekkage worden ontdekt. Op het moment dat er een drukverlies gemeten wordt, is er sprake van een lekkage. Een andere methode is het gebruik van traceergas. Dit is onschadelijk gas, waaraan juist wél een geur is toegevoegd. Bij deze methode wordt het traceergas in afgesloten leidingen ingebracht. Het gas zal snel duidelijk maken of er sprake is van een lek en waar deze zich bevindt. Dit is op de locatie waar het meeste gas gemeten wordt.

Lees meer over lekdetectie en wat onze specialisten voor jou kunnen betekenen.

Waarom het periodiek controleren van gaslekken belangrijk is

Na het lezen van het bovenstaande, zul je ongetwijfeld beseffen dat het verstandig is om gasleidingen periodiek te laten controleren. Je kunt dit gerust zien als een investering in jouw veiligheid. De kosten voor deze periodieke keuring wegen uiteraard niet op tegen alle leed die je hebt als het mis gaat. Je gezondheid is toch onbetaalbaar? Wil je met een gerust hart kunnen slapen? Neem dan contact op met Lekkageservice van Gerven BV. Wij beheersen alle moderne lekdetectie technieken en hebben de beschikking over de meest geavanceerde apparatuur. Wij ontzorgen je volledig. Meer informatie over onze diensten vind je op onze website.

Lekkagemelding

Meld hier je lekkage en Lekkageservice van Gerven laat je weer lachen.

Meld lekkage