Vijver lek, wat te doen?
Valt het je op dat het waterpeil in je vijver langzamerhand zakt? Dit kan erop duiden dat je vijver lek is. Wat nu? Meestal is een lek in de vijver goed te repareren. Het opsporen van een vijver lek is meestal de grootste uitdaging.
In deze blog vertellen we je meer over de mogelijke oorzaken van een vijver lek. Ook geven we je tips om een vijver lek te dichten én in de toekomst te voorkomen.
Lek in de vijver opsporen: wat kan de oorzaak zijn?
Dat de vijver lekt kan verschillende oorzaken hebben. Meestal ontstaat een vijver lek op een van de onderstaande manieren:
- Scherp voorwerp in vijver
In dit geval heeft een scherp voorwerp een gat in de vijver gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat het voorwerp in de vijver is gewaaid (bijvoorbeeld tijdens een storm). Ook kan het zo zijn dat er wortels van onderliggende struiken een gat in de vijver hebben veroorzaakt.
- Vijver lek door reiger
Tuinen met vijvers zijn populair onder de reigers. Ze komen er graag op af en onderzoeken of er nog wat eten te halen valt (bijvoorbeeld vis). Tijdens deze zoektocht kan het gebeuren dat reigers de vijver lek prikken met hun scherpe snavel.
- Poreus PVC folie
Een lek in een polyester vijver kan ook ontstaan doordat het PVC folie poreus is geworden. Dit komt door de levensduur van PVC onder invloed van UV-straling. Na verloop van tijd wordt het folie brokkelig en ontstaan er lekkages. Dit gebeurt meestal na zo’n vijf tot tien jaar.
Om deze reden wordt er tegenwoordig steeds vaker rubberfolie gebruikt bij het aanleggen van vijvers. Rubberfolie is iets duurder dan PVC folie, maar gaat langer mee en wordt niet poreus.
Vijver reparatie: zo pak je het aan
Heb je vastgesteld dat het PVC folie poreus is geworden? In dat geval adviseren we je om het folie volledig te vervangen.
Is het folie niet poreus, dan is er hoogst waarschijnlijk een gaatje in het folie ontstaan. Deze vijver lek is meestal prima te op te sporen en te repareren. Hoe doe je dat?
Vijver lek opsporen
Een slimme truck om een vijver lek op te sporen is met melk. Dat klinkt misschien gek, maar door een beetje melk toe te voegen aan het water zie je precies waar de vloeistof naartoe stroomt. Dit verraadt de plek van de lekkage.
Vermoed je dat de lekkage zich in de wand van de vijver bevindt? Kies er dan voor om te wachten tot het waterpeil nog wat verder is gezakt. Zodra de hoogte van de lek is bereikt, stopt het water met dalen. Vervolgens kun je een stuk gerichter naar het vijver lek zoeken.
Vijver lek repareren
Zodra je de lek hebt gevonden is het niet moeilijk meer om het vijver lek te dichten. De vijver reparatie is eigenlijk het makkelijkste onderdeel. Gebruik hiervoor een stukje vijverfolie en plak dit over het beschadigde deel. Gebruik hiervoor watervaste PVC-lijm of rubberlijm. Zodra het nieuwe folie goed vast zit, heb je de klus geklaard!
Tips om een vijver lek te voorkomen
Na het lezen van deze blog weet je hoe je snel een vijver lek opspoort en repareert. Leg je ooit een nieuwe vijver aan? Overweeg dan om een beschermdeken onder het vijverfolie aan te brengen of een extra laag folie. Op deze manier maak je je vijver minder gevoelig voor lekkages.
Heb je hulp nodig bij het opsporen van de lekkage? Lekkageservice Van Gerven komt graag langs om lekdetectie uit te voeren en het lek op te sporen. Neem gerust contact met ons op.