Dilatatievoeg aanbrengen: waar moet je op letten?
Wat is een dilatatievoeg?
Het woord ‘dilateren’ betekent ‘uitzetten’, ‘wijder maken’. Een dilatatievoeg zorgt ervoor dat materialen kunnen uitzetten en krimpen zonder dat er schade ontstaat.
Dat is hoognodig, want door temperatuurwisselingen en vocht gaan grote beton- en metselconstructies ‘werken’. Dilatatievoegen vangen dat op en voorkomen zo dat er scheuren ontstaan. Een dilatatievoeg wordt daarom ook wel een uitzetvoeg genoemd.
Wanneer zijn dilatatievoegen nodig?
Dilatatievoegen worden over de volle breedte van de bouw gebruikt. Ze zijn met name onmisbaar in utiliteitsbouw, zoals bruggen, wegen en parkeergarages. In de woningbouw worden dilatatievoegen met name gebruikt in vloeren, wanden, daken en tegelprofielen.
Vloerverwarming is een goed voorbeeld van een toepassing waarbij dilatatievoegen hard nodig zijn, want juist daar heb je te maken met wisselende temperaturen. Bij het betegelen van een badkamerwand daarentegen, volstaat meestal een ‘gewone’ voeg in plaats van een dilatatievoeg.
Twijfel je of dilatatievoegen nodig zijn? Vraag dan advies aan een vakman.
Bron: Profiel.nl
Hoe kun je een dilatatievoeg aanbrengen?
Het is belangrijk dat het aanbrengen van een dilatatievoeg op de juiste manier gebeurt, anders loop je namelijk precies het risico dat je wilt vermijden: scheuren.
De volgende tips helpen je op weg:
- Kies de juiste dilatatievoeg. Vaak wordt hier te makkelijk over gedacht, maar deze keuze is cruciaal. Stel jezelf een paar vragen: Wat is de verwachte vervorming die de voeg moet opvangen? Hoe breed moet de dilatatievoeg zijn? Waardoor wordt vervorming veroorzaakt: temperatuur, water en/of chemicaliën? Ofwel: waar moet de dilatatievoeg tegen bestand zijn? Het aanbod is groot, maar voor veel constructies zijn er standaardproducten van bewezen kwaliteit beschikbaar.
- Kies de juiste positie. Idealiter maakt dit deel uit van de werkvoorbereiding, dat komt de uitvoering ten goede. Voor metselwerk is het belangrijk om dilatatievoegen af te stemmen op uitwendige, inwendige en starre hoeken. Bij vloeren is de esthetische factor extra belangrijk: een dilatatievoeg kan een natuurlijke overgang vormen naar een andere vloer, of juist opgaan in de ondergrond.
- Kies het juiste dilatatieprofiel. Dilatatieprofielen zijn gemaakt van sterke materialen, zoals aluminium en staal. Beide zijn stijlvol, corrosiebestendig en bestand tegen vocht. Aluminium is wel wat krasgevoeliger dan roestvrij staal. Overigens is een dilatatieprofiel niet altijd noodzakelijk. Bij lage belasting kan alleen kit voldoende zijn om beweging op te vangen.
Bron: Mapro.nl
- Kies de juiste dilatatieband. Is de dilatatievoeg onregelmatig? Kies dan liever voor een dilatatieband in plaats van een dilatatieprofiel. Een dilatatieband bestaat uit flexibel schuim en dat is handig bij voegen die niet recht lopen. Dilatatiebanden zijn in verschillende vormen en afmetingen beschikbaar. Voor gebruik buitenshuis is het natuurlijk belangrijk om te kiezen voor een type dilatatieband dat bestand is tegen vocht.
- Kies de juiste dilatatievoegkit. Dilatatievoegkit wordt gebruikt bij dilatatievoegen die intensief belast worden. Deze elastische kit gaat het ‘werken’ van het gebouw namelijk effectief tegen. Dilatatievoegkit wordt van bovenaf in de voeg aangebracht, vaak op een kunststof rugvulling. Dilatatievoegkit is makkelijk in gebruik: eenvoudig aan te brengen én te verwijderen. De toepassingsmogelijkheden zijn groot: van smalle dilatatievoegen in de laminaatvloer tot grote bouwkundige constructies. Voor het buitenwerk zijn verschillende soorten kit beschikbaar, zoals polymeerkit, polyurethaankit en siliconenkit. Prijzen lopen sterk uiteen, maar over het algemeen geldt: hoe krachtiger de kit, hoe hoger de prijs.
Bron: Soudal.nl
Dilatatievoegen aanbrengen: zelf doen of uitbesteden?
Een goede voorbereiding is ook in dit geval het halve werk. Zorg ervoor dat je vooraf weet wat je nodig hebt om dilatatievoegen op de gewenste locaties te plaatsen. Houd daarbij rekening met functionele en esthetische eisen. Anders gezegd: waar moeten de dilatatievoegen aan voldoen? Het aanbod is groot en iedere keuze heeft consequenties.
Ervaren klussers zijn doorgaans prima in staat om zelf dilatatievoegen te plaatsen. Heb je hier geen ervaring in, twijfel je over de materiaalkeuze of heb je andere technische vragen? Laat je dan adviseren door een specialist die met je meedenkt. Dan is die goede voorbereiding in ieder geval verzekerd.
Neem voor vrijblijvend advies contact op met Lekkageservice Van Gerven.